• Посилання скопійовано

З 29 серпня діє оновлене Положення про касові операції: що змінилося для бізнесу?

У переважній більшості зміни стосуються розширення кола фінустанов, яким дозволяється видавати готівку СГ та проводити інкасацію. Але є зміни і для СГ, – вони стосуються правил збору готівки для її здавання

З 29 серпня діє оновлене Положення про касові операції: що змінилося для бізнесу?

Ми вже писали, що з 29 серпня діють зміни до Порядку ведення касових операцій у національній валюті в Україні з метою приведення його у відповідність до актуальних вимог законодавства України та нормативно-правових актів регулятора. 

Розглянемо ці зміни докладніше. 

 

Правила здійснення готівкових розрахунків

Зокрема, передбачено, що суб’єкти господарювання здійснюють розрахунки готівкою між собою і з фізичними особами через касу як коштами, одержаними як готівкова виручка, так і коштами, одержаними у надавачів платіжних послуг. Такі розрахунки проводяться також шляхом внесення готівки до надавачів платіжних послуг для подальшого переказу коштів на рахунки суб’єктів господарювання. 

Як пояснив сам НБУ, тим самим він виключив можливість отримання готівки суб’єктами господарювання за розрахунками з громадянами, які здійснюються шляхом переказу коштів без відкриття рахунку. Для цього кошти, відправлені за допомогою такого переказу, спочатку повинні зараховуватися на поточний чи платіжний рахунок суб’єкта господарювання і лише після цього вони можуть бути видані з цих рахунків готівкою. 

Відповідно змінилася й норма щодо надання клієнтом на запит фінансової установи підтвердних документів, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки і які необхідні для вивчення клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу. Тепер такі запити зможуть здійснювати не лише банки, а й інші надавачі платіжних послуг.

 

Готівкові обмеження при розрахунках

Всі види обмежень щодо розмірів сум денних готівкових розрахунків залишилися без змін. За одним винятком – переписали пп. 5 п. 8 розділу ІІ Положення №148 щодо службового використання готівки. 

Тепер без обмежень в сумі є припустимим використання готівкових коштів з фондів, створених на виконання: 

 

Видача готівки з картки

Увага: з’явилося уточнення щодо видачі готівки.

Підприємство/відокремлений підрозділ підприємства/фізична особа – підприємець під час надання держателю платіжного інструменту послуги з видачі готівки зобов’язані видавати лише придатні до обігу платіжні банкноти та монети, які не викликають сумніву в їх справжності та платіжності.

Натомість зношені банкноти не повинні потрапляти до клієнтів, а мають вилучатися та здаватися разом із готівковою виручкою до обслуговуючих банків.

 

Ліміт каси та здавання готівки

Установи/підприємства мають право тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) у межах, що не перевищують самостійно встановлений ними ліміт каси. Готівкова виручка (готівка), що перевищує самостійно встановлений ліміт каси, здається установами/підприємствами для її зарахування на власні рахунки таких установ/підприємств, відкриті ними в надавачів платіжних послуг. 

Відокремлені підрозділи установ/підприємств мають право здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас юридичних осіб або надавачів платіжних послуг, комерційних агентів із приймання готівки для її переказу і зарахування на відповідні рахунки юридичних осіб.

Ці правила існували й раніше, і вони не змінилися ані щодо головних підприємств, ані щодо відокремлених підрозділів.

А от правило збору готівки змінилося. 

Тепер воно стосуватиметься тільки підприємства, яке має щонайменше шість кас для обслуговування клієнтів у торговому залі. У такому разі воно матиме право здійснювати збір готівкової виручки (готівки), отриманої від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), шляхом використання комплексу технічних та програмних засобів, розташованих у місці здійснення готівкових розрахунків, які б забезпечували безпечне передавання коштів з робочих місць касирів до спеціально обладнаного приміщення для зберігання такої готівки, подальшого її здавання до кас банків. 

Але таке здавання можливе виключно через відповідні служби/підприємства, яким згідно із законодавством України надано право на інкасацію коштів, перевезення валютних та інших цінностей для зарахування на власні рахунки.

 

Правила здавання готівки

Тепер суб’єкти господарювання можуть здавати готівкову виручку (готівку) для виконання платіжних операцій не тільки до банків, національних операторів, комерційних агентів із приймання готівки, але й до юридичних осіб, що здійснюють операції з оброблення та зберігання готівки, та небанківських надавачів платіжних послуг. 

Готівкова виручка (готівка) здається суб’єктами господарювання для зарахування на відповідний рахунок, відкритий ними у будь-якого з надавачів платіжних послуг, що мають право відкривати рахунки користувачам.

Готівкова виручка (готівка) здається суб’єктами господарювання самостійно (з урахуванням ризиків щодо безпеки перевезення та здавання готівки) або через відповідні служби/підприємства, яким надано право на інкасацію коштів, перевезення валютних та інших цінностей.

Комерційні агенти банків здають готівкову виручку (готівку), отриману із застосуванням платіжних пристроїв та через пункти надання фінансових послуг, до банків через відповідні служби/підприємства, яким згідно із законодавством України надано право на інкасацію коштів, перевезення валютних та інших цінностей.

Небанківські надавачі платіжних послуг та їх комерційні агенти здають готівкову виручку (готівку), отриману через платіжні пристрої та пункти надання фінансових послуг, до банків через відповідні служби/підприємства, яким згідно із законодавством України надано право на інкасацію коштів, перевезення валютних та інших цінностей для подальшого зарахування на розрахунковий рахунок небанківського надавача платіжних послуг. Небанківські надавачі платіжних послуг, які, крім операцій з приймання готівки для виконання платіжних операцій, здійснюють видачу переказів готівкою, зобов’язані забезпечити здавання для зарахування на такі рахунки готівки в сумі перевищення прийнятої для подальшого виконання платіжних операцій готівки над виданою за переказами готівкою.

Тобто НБУ: 

  • зобов’язав суб’єктів господарювання задля мінімізації ризиків щодо схоронності коштів обов’язково враховувати рівень небезпеки під час самостійного перевезення та здавання ними готівкової виручки (готівки) до банку;
  • встановив вимогу до банків та підприємств, яким згідно із законодавством України надано право на інкасацію коштів, перевезення валютних та інших цінностей, визначити в договорах з клієнтами – суб’єктами господарювання спосіб здавання ними готівки та суми готівки, в разі перевищення яких інкасація коштів буде обов’язковою.

Окремо деталізовано процедуру здавання готівки для комерційних агентів банків, небанківських надавачів платіжних послуг та їх комерційних агентів. Вони мають право здавати готівкову виручку (готівку), отриману через платіжні пристрої та пункти надання фінансових послуг, самостійно до банку за умови одночасного дотримання таких вимог:

  1. розмір готівкової виручки (готівки) не перевищує трикратного розміру мінімальної заробітної плати на добу незалежно від кількості підрозділів банків, до яких здається така готівкова виручка (готівка);
  2. для платіжних пристроїв та пунктів надання фінансових послуг, розташованих у населених пунктах, в яких немає підрозділів банків, періодичність здавання готівкової виручки (готівки) не рідше ніж один раз на п’ять днів;
  3. обов’язкова наявність документа, що підтверджує розвантаження платіжного пристрою для подальшого здавання готівки до підрозділів банку.

Особа – представник комерційного агента банку, небанківського надавача платіжних послуг та/або його комерційного агента в разі виявлення під час самостійного здавання до банку готівкової виручки (готівки), отриманої через платіжний пристрій, розбіжностей між сумою, зазначеною в документі, що підтверджує розвантаження платіжного пристрою, та сумою, що здається до банку, має відобразити таку розбіжність, зазначивши фактичну суму, що здається до банку, на документі, що підтверджує розвантаження платіжного пристрою, та засвідчивши її власноручним підписом.

 

Порядок визначення строків здавання готівкової виручки (готівки)

Тепер не тільки строки, але й способи здавання готівкової виручки (готівки) узгоджуються установами, підприємствами, небанківськими надавачами платіжних послуг з банком і обов'язково визначаються в договорах банківського рахунку між установами, підприємствами, небанківськими надавачами платіжних послуг та банками.

Зміни внесено до абз. 4 п. 49 Положення №148. За ним порядок проведення інкасації коштів і сума, у разі перевищення якої інкасація коштів є обов’язковою, та випадки непроведення інкасації коштів визначаються в договорі на інкасаційне обслуговування, укладеному з банком/підприємством, якому надано право на інкасацію коштів, перевезення валютних та інших цінностей.

Сума залишку готівки за день, у якому не було інкасації з вини банку/підприємства, якому надано право на інкасацію коштів, перевезення валютних та інших цінностей, не є перевищенням ліміту каси установи/підприємства.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»