• Посилання скопійовано

За тиск на бізнес - відповідальність: Уряд анонсував відповідний законопроект

Кабмін опрацьовує проект закону про відповідальність співробітників правоохоронних органів за неправомірні й надмірні силові дії проти підприємців

За тиск на бізнес - відповідальність: Уряд анонсував відповідний законопроект

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Ради регіонального розвитку за участю Президента України Петра Порошенка.  

Глава Уряду нагадав, що у вересні також  під головуванням Президента пройшла велика зустріч з бізнесом, одним з питань якої стали випадки тиску на бізнес. Саме тоді, зазначив Володимир Гройсман, було анонсовано та підтримано ініціативу «Маскі-шоу-стоп». Доручення про припинення невмотивованих силових дій під час санкціонованих судом обшуків вже видані керівниками МВС, ДФС та Генеральної прокуратури.

«Я зустрічаюсь з бізнесом, і ми маємо на місцях сигнали шаленого тиску правоохоронної системи (на бізнес)», - сказав Володимир Гройсман. Він підкреслив, що на рівні центральної влади – Уряду, Президента – завжди виголошуються рішення про захист бізнесу. Проте на місця цей посил доходить погано.

Глава Уряду навів статистику, за якою кількість звернень підприємців зі скаргами на контролюючі та силові структури суттєво збільшилася по всім напрямкам роботи. Так, за даними веб-порталу «Судова влада України», кількість скарг на дії слідчих та прокуратури минулого року становила понад 86 тис., а за перше півріччя поточного року вже зросла до понад 47 тис. Минулого року кількість клопотань слідчих про обшуки минулого року становила понад 94 тис., з початку цього року – вже майже 60 тис. Клопотань про арешт майна минулого року було понад 38 тис., з початку цього року – вже 30,5 тис.   

«З цим не маємо права миритися, у цьому потрібно поставити крапку. Ми маємо зупинити епідемію силового тиску на бізнес, - сказав Глава Уряду. - Одна з головних вимог сьогодні до місцевої влади, контролюючих структур -   залишити бізнес і економіку у спокої».    

Запропонований Урядом проект закону про відповідальність правоохоронців за надмірний тиск на підприємців – одна з ініціатив на цьому шляху. Як підкреслив Глава Уряду, цей документ:

  • визначатиме межі пропорційності дій посадових осіб правоохоронних органів під час проведення обшуків,
  • встановлюватиме відповідальність посадових осіб правоохоронних органів за неправомірну діяльність під час проведення слідчих дій та інших процесуальних заходів,
  • запроваджуватиме обов’язковість відеозапису здійснення слідчих дій,
  • визначатиме чіткі строки досудового розслідування та інших процесуальних строків у кримінальних провадженнях тощо.  

Наступним етапом, додав Володимир Гройсман, стане розгляд та ухвалення проекту закону про Службу фінансових розслідувань, подальші рішення по дерегуляції та прозорої приватизації, яка дозволить залучати інвестиції та створювати нові робочі місця.

При цьому Прем’єр-міністр назвав неприпустимими відкладання ухвалення необхідних рішень.

«Давайте зустрінемося тут за 7 місяців для того, аби ми могли сказати, що ми стали краще, крана стала сильнішою, а людям стало жити легше», - зазначив Володимир Гройсман. 

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»