• Посилання скопійовано

Громадянам — не підприємцям не обов’язково отримувати дозволи через дозвільні центри

Лист Мінекономіки від 29.03.2012 р. №3623-04/11794-08

Постановою КМУ від 21.05.2009 р. №526 «Про заходи щодо упорядкування видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» затверджено перелік документів дозвільного характеру у сфері госпдіяльності, що видаються тільки через дозвільні центри, згідно з додатком 1 (далі — Перелік).

Ми свідомо не порушуємо питання здійснення діяльності фізособами та фізособами-підприємцями за цивільно-правовими договорами. Візьмемо за основу те, що ця постанова стосується фізосіб, які у встановленому порядку зареєстровані суб’єктами підприємницької діяльності.

Щодо Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (далі — Закон) передбачено, що цей Закон визначає правові та організаційні засади функціонування дозвільної системи у сфері господарської діяльностіі встановлює порядок діяльності дозвільних органів, уповноважених видавати документи дозвільного характеру, та державних адміністраторів.

Але незважаючи на наявність переліку документів дозвільного характеру, які видаються тільки через дозвільні центри, є певна категорія громадян, які не зареєстровані суб’єктами підприємницької діяльності, проте внаслідок своєї обізнаності у своїх правах за чинним законодавством здійснюють певну «не підприємницьку» діяльність за договорами цивільно-правового характеру. Постає запитання: такі фізособи у разі необхідності зобов’язані отримувати дозвільні документи тільки через дозвільні центри?

Адже у цьому Переліку є такі документи, як дозвіл на спорудження свердловин, рішення про надання земельних ділянок у користування, дозвіл на розроблення проекту відведення земельної ділянки та його погодження, дозвіл на випалювання сухої природної рослинності або її залишків тощо. Не будемо перелічувати всі, лише звернемо увагу на те, що не всі дозволи у цьому Переліку стосуються тільки здійснення господарської діяльності.

Надаючи відповідь на це запитання, Мінекономіки зазначає, що згідно зі статтями 1 та 2 Закону його дія поширюється на дозвільні органи, державних адміністраторів, уповноважений орган та суб’єктів господарювання, які мають намір провадити або провадять господарську діяльність. Тож чинним законодавством не передбачено норму щодо обов’язковості видачі документів дозвільного характеру громадянам через державного адміністратора у дозвільному центрі.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»