• Посилання скопійовано

МОЗ заборонило рекламувати більшість ліків: цікаві деталі

Міністерство охорони здоров'я України затвердило перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, що відпускаються без рецепта

Про це йдеться в наказі МОЗ №639, текст якого мають "Комментарии". У перелік, який включає в себе 326 препаратів, потрапили лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори. Наприклад, такі лікарські засоби, як "Валокордин" (містить у своєму складі фенобарбітал), "Солпадеїн" (містить у своєму складі кодеїну фосфат гемгідрат).

Також заборонена реклама ліків, які можуть викликати синдром звикання, крім лікарських засобів для зовнішнього (місцевого) застосування. Наприклад, такі лікарські засоби, як "Піколакса", "Крушини Кора", "Сени лист".

Крім того, заборонена реклама препаратів, які застосовуються тільки для лікування жінок у період вагітності та годування груддю. Наприклад, такі ліки як "Прегнавіт".

У список також потрапили препарати, які застосовуються винятково для лікування дітей до 12 років. Наприклад, "Ібунорм бебі", "Анаферон дитячий", "Адріанол дитячий". Крім того, до переліку потрапили ліки, які застосовуються для лікування туберкульозу, венеричних захворювань, особливо небезпечних інфекційних хвороб, ВІЛ/СНІДу, раку та інших пухлинних захворювань, хронічного безсоння, - діабету, ожиріння (включаючи лікарські засоби, що використовуються для зменшення маси тіла), імпотенції (еректильної дисфункції).

Наприклад, такі лікарські засоби, як "Гепатофіт", "Ретинолу ацетат" (вітамін А), "Кальцію глюконат", "Редуктан", "Олія насіння гарбуза", "Просталад", "Імпаза Йоддицерин", "Мірамістин" .

Як повідомляли "Комментарии", список найбільш рекламованих товарів на українському телебаченні очолили медикаменти. Так, за перше півріччя 2012 року (з січня по червень) реклама медпрепаратів зайняла близько 16% рекламного ефірного часу. Майже в два рази рідше на "блакитних екранах" миготять товари гігієни та різні продовольчі товари.

Джерело: Коментарі

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»