• Посилання скопійовано

За продаж пакетів українців покарають виправними роботами

Наступного року в Україні можуть зникнути звичайні пластикові або поліетиленові пакети, а за їх використання можна буде наразитися на штраф

Відповідний законопроект було розроблено ще у січні цього року, а після правок він став ще радикальнішим. Так, раніше у Міністерстві регіонального розвитку пропонували заборонити лише тоненькі кульки до 0,025 мм. А в новій редакції вирішили заборонити всі полімерні пакети до 20 л.
«Відповідно забороняється виготовляти і розповсюджувати пакети, — говорять «Сьогодні» у Мінрегіоні. — Ввозити в Україну такі кульки можна буде не більше 100 штук однією людиною при кожному перетині кордону. За порушення цього закону каратимуть штрафом (орієнтовно до 1700 грн — Авт.) або виправними роботами. Проте заборона не стосується так званих біопакетів, які можуть розкладатися».
У міністерстві обгрунтовують таке радикальне рішення тим, що термін використання невеликих полімерних пакетів у середньому 10 — 15 хвилин, а період їх розкладання розтягується на тисячу років, при цьому виділяються токсини та канцерогени. А це призводить до розвитку різних захворювань, у т.ч. і раку. Також пакети забивають водостічні стоки і русла річок, що згодом стає однією з причин повеней.
Екологи не підтримують цю ідею. «Виробники почнуть просто виготовляти пакети трохи більшого об'єму, і в країні нічого не зміниться, — говорить голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. — Ми розробили свій проект, що забороняє використовувати лише тонкі пакети».

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»