• Посилання скопійовано

Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок юрособами визначається аналогічно закону

Якщо цивільні відносини не врегульовані Земельним кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, то вони регулюються аналогічно закону

Державне агентство земельних ресурсів України листом від 19.04.2012 р. №6025/17/11-12 роз'яснило, яким повинен бути порядок безоплатної приватизації земельних ділянок юрособами.
У листі звертається увага на те, що ст. 116 Земельного кодексу зазначено: громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених кодексом, або за наслідками аукціону.
Водночас Держземагентство зазначає, що чинним законодавством не визначений порядок безоплатної приватизації земельних ділянок юридичними особами. Проте ст. 123 Земельного кодексу встановлено порядок надання земельних ділянок державної чи комунальної власності в користування, а ст. 118 Кодексу — порядок приватизації та безоплатної передачі земельних ділянок у власність громадянам із земель державної та комунальної власності.
При цьому нормами ч. 1 ст. 8 Цивільного кодексу визначено, що якщо цивільні відносини не врегульовані Земельним кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, то вони регулюються тими правовими нормами цивільного законодавства, які регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).
Таким чином, безоплатна приватизація земельних ділянок юридичними особами може здійснюватися за аналогією з порядком приватизації та безоплатної передачі земельних ділянок у власність громадянам із земель державної і комунальної власності.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»