• Посилання скопійовано

З 1 січня паперові виписки та витяги з ЄДР не потрібні… майже не потрібні

Лист Державної реєстраційної служби від 15.11.2012 р. №1281-7-25-12

З 1 січня паперові виписки та витяги з ЄДР не потрібні… майже не потрібні

З 01.01.2013 р. згідно із Законом України від 02.10.2012 р. №5410-VI (далі — Закон №5410) набувають чинності нові спрощення для підприємств та підприємців. А саме: 

1) скасовуються вимоги щодо подання держорганам та нотаріусам паперових виписок, витягів з ЄДР. Натомість вони отримуватимуть відомості з Реєстру через офіційний сайт Державної реєстраційної служби або шляхом прямого доступу до відомостей в ЄДР.

Проте на практиці не все так просто...

Наприклад, Мін'юст Наказом від 19.08.2011 р. №2009/5 вже запровадив вільний доступ фізичним та юридичним особам до даних ЄДР через веб-сайт Єдиного державного реєстру. І скористатися цим можна через пошук на веб-сайті Укрдержреєстру. Але інформація, яка подається у вільному загальному доступі, досить обмежена і її може бути недостатньо, скажімо, нотаріусу для засвідчення договорів між юрособами. Тоді доведеться звертатися до державного реєстратора за паперовим витягом з ЄДР. Така вимога залишена для нотаріусів і в Законі про нотаріат (ч. 4 ст. 44).

2) скасовано вимогу щодо подання виписок (витягів) з ЄДР у паперовій формі для одержання документів дозвільного характеру, ліцензій.

3) скасовано вимогу щодо подання юрособою Нацбанку копії свідоцтва про державну реєстрацію (чи виписок, витягів, довідок) для отримання банківської ліцензії.

Вимоги щодо подання виписки та/або витягу скасовано й у деяких законах, зокрема:

- Законі України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»;

- Законі України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»;

- Законі України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»;

- Законі України «Про страхування»;

- Законі України «Про третейські суди»;

-Законі України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»;

- Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»;

- Законі України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». 

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»