• Посилання скопійовано

Підняття акцизу на бензин поки що не буде

У відповідь на численні дискусії в ЗМІ Мінфін повідомив, що питання збільшення ставок акцизного податку на паливо потребує ґрунтовного та тривалого аналізу наслідків, що унеможливлює розгляд цього питання в найближчій перспективі

Підняття акцизу на бензин поки що не буде

Міністерство фінансів України відреагувало на численні дискусії в засобах масової інформації стосовно збільшення ставок акцизного податку на нафтопродукти. Зокрема, в Міністерстві зазначили, що вони "завжди дотримуються позиції зваженого підходу до зміни ставок податків та акцизів", адже  зміна податкового навантаження на одну з галузей економіки потребує всебічного вивчення впливу прийняття такого рішення на стан інших галузей, на купівельну спроможність споживачів, динаміку «тіньового» ринку та на обсяг надходжень до державного бюджету тощо. А оскільки питання збільшення ставок акцизного податку на паливо потребує ґрунтовного та тривалого аналізу наслідків, це унеможливлює на даний час розгляд цього питання.

Роз'яснив Мінфін і причини розроблення такого законопроекту.

Незадовільний стан українських доріг вимагав негайного втручання з боку Уряду. З огляду на це, Міністерству інфраструктури, Укравтодору, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерству фінансів, Міністерству економічного розвитку і торгівлі доручено було розробити та подати зміни до нормативно-правових актів щодо залучення додаткових джерел фінансування у сфері дорожнього господарства, розробити нормативно-правові акти щодо реформування системи державного управління автомобільними дорогами та затвердити Державну цільову економічну програму розвитку автомобільних доріг загального користування на 2013 -2018 роки. Також органам державної влади доручено забезпечити здійснення жорсткого контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів.

На виконання доручення КМУ, з метою залучення додаткових джерел фінансування для забезпечення сталого розвитку автомобільних доріг загального користування та доріг і вулиць комунальної власності, Мінінфраструктури була розроблена низка пропозицій, серед яких і проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо ставок акцизного податку на нафтопродукти)», яким й було запропоновано здійснити поетапне збільшення ставок акцизного податку на нафтопродукти. Результатом такої роботи мало стати приведення вітчизняних доріг до європейських стандартів якості та створення конкурентного середовища транзитного потенціалу України.

Зараз пропозиції Мінінфраструктури знаходиться на розгляді в Міністерстві фінансів. Жодних рішень щодо цього законопроекту ані Міністерством фінансів, ані Урядом на сьогодні не прийнято.

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»