• Посилання скопійовано

Як виплачуватимуть пенсії українцям за кордоном - проект

Мінсоцполітики підготувало законопроект щодо врегулювання пенсійного забезпечення українців, які виїхали за кордон на постійне місце проживання

Як виплачуватимуть пенсії українцям за кордоном - проект

«Мінсоцполітики внесло пропозиції щодо врегулювання питання виплати пенсій особам, які виїжджають на постійне місце проживання за кордон в країни, з якими не укладено міжнародні договори в частині пенсійного забезпечення. Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо осіб, які виїхали на постійне місце проживання за кордон» зараз знаходиться на погодженні в інших центральних органах виконавчої влади», -  - сказала Міністр соціальної політики Наталія Королевська.

«Переконана, що це несправедливо, коли людина не може отримати чесно зароблену пенсію тільки тому, що з тих чи інших причин змушена була виїхати з країни. Ми подолаємо цю несправедливість», – наголосила вона.

Наталія Королевська пояснила, що згідно зі статтею 51 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» під час перебування за кордоном пенсія виплачується лише у тому разі, якщо це передбачено відповідними міжнародними договорами. Однак дана норма була визнана Конституційним Судом неконституційною. «Тому, щоб врегулювати ситуацію, яка склалась, і був розроблений відповідний законопроект. У разі його схвалення Верховною Радою громадяни, які виїхали на постійне проживання до держав, з якими не підписані відповідні договори, одержуватимуть зароблену в Україні пенсію», - сказала Міністр.

Разом з тим, представники української громади порушили питання щодо укладання двосторонньої угоди між Україною та США з питань пенсійного забезпечення. У відповідь Наталія Королевська зазначила, що пропозиція про проведення переговорів на цю тему була направлена через МЗС на початку цього місяця, й зараз українська сторона чекає на відповідь Сполучених Штатів Америки.

Довідка

На даний час Україною укладено міжнародні договори з питань пенсійного забезпечення з 21 країною, із них з 14 - за територіальним принципом (країни СНД), з рештою - за пропорційним (Іспанія, Португалія, Польща, Естонія та інші). Договір зі США не укладався.

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»