• Посилання скопійовано

Рада ухвалила закон про захист споживачів фінансових послуг

20 вересня Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект №1085-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг»

Рада ухвалила закон про захист споживачів фінансових послуг

Сьогодні, 20 вересня, Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону №1085-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг». Його підтримали  309 народних депутатів.

Представив законопроект заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Дубінський. За його словами, прийняття законопроекту дозволить зміцнити довіру споживачів фінансових послуг до фінансового сектору, створити механізми захисту їх прав та інтересів, забезпечити кращу поінформованість споживачів про фінансові послуги, що їм пропонуються та надаються.

До другого читання депутати внесли низку поправок. Зокрема, як розповіли у Мінфіні:

  • заборонено поширення недобросовісної реклами фінансових послуг;
  • узгоджено окремі положення із прийнятим в цілому проектом Закону про «спліт»;
  • поширено норми законопроекту на договори, укладені в електронному вигляді;
  • уточнено порядок набрання чинності законопроєкту в цілому та його окремих норм.

Законопроект також врегульовує найболючіші питання у стосунках клієнтів та фінансових установ і усуває прогалини та неузгодженості у системі нормативно-правового забезпечення захисту прав споживачів, та передбачає:

- встановлення повноважень державних органів щодо захисту прав споживачів фінансових послуг та визначення принципів захисту прав споживачів;

- надання регуляторам ринків чіткого переліку повноважень із захисту прав споживачів фінансових послуг;

- запровадження відповідальності фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг;

- однакові правила для банків та небанківських установ у сфері реклами фінансових послуг та надання інформації про них;

- єдиний для всіх кредиторів підхід до визначення розрахунку загальної вартості кредиту для споживача та реальної процентної ставки;

На думку Мінфіну, ухвалення Закону дозволить зміцнити довіру споживачів фінансових послуг до фінансового сектору, створить механізми захисту їх прав та інтересів, забезпечить кращу поінформованість українців про фінансові послуги, що їм пропонуються та надаються.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»