• Посилання скопійовано

Президент підписав закон про захист бізнесу

16 жовтня Зеленський підписав законопроект №0889 щодо посилення захисту СГ від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів

Президент підписав закон про захист бізнесу

16 жовтня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон від 03.10.2019 р. №165-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів».

Цей документ передбачає посилення адміністративної відповідальності посадових осіб дозвільних органів за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру шляхом внесення змін і доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення. У законі конкретизовано склад окремих адміністративних правопорушень і встановлено нові склади адміністративних правопорушень у згаданій сфері, за які запроваджується адміністративна відповідальність.

Так, всі визначені законом порушення тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від п'ятдесяти до ста н.м.д.г. - 850-1700 гривень. А якщо аналогічні дії вчинила особа, яка протягом року було піддано адмінстягненню за такі ж порушення, то йому загрожує накладення штрафу від ста до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 1700 до 2550 гривень.

Очікується, що реалізація положень цього закону сприятиме зменшенню кількості випадків незаконних або безпідставних відмов у видачі (переоформленні, анулюванні) документів дозвільного характеру чи реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства.

Закон створює для суб’єктів господарювання нові правові механізми впливу на посадових осіб дозвільних органів у разі порушення ними вимог законодавства з питань видачі документів. У зв’язку з цим очікується підвищення рівня дисциплінованості посадових осіб дозвільних органів при здійсненні ними своїх повноважень з огляду на ризик бути притягнутим до адміністративної відповідальності.

Закон опубліковано в "Голосі України" від 18.10.2019 р. № 199, але він набере чинності з 19 жовтня 2019 року.

***

Читайте також: Дозвільні органи будуть нести відповідальність за неправомірні дії до СГ 

На підставі: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»