• Посилання скопійовано

ВРУ внесла зміни до законодавства у зв'язку з новаціями в адміністративній процедурі

У першому читанні ВРУ було підтримано законопроєкт № 10161 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру»

 ВРУ внесла зміни до законодавства у зв'язку з новаціями в адміністративній процедурі

У першому читанні Верховною Радою України було підтримано 318 голосами законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру» № 10161.

Заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов зазначив, що адаптація національного законодавства до системи права ЄС у сфері регулювання адміністративних правовідносин є одним із етапів тривалого процесу гармонізації законодавства: «Вимогою інтеграційних прагнень України в європейський правовий простір є докорінне реформування правової системи та наближення її до європейських стандартів, за рахунок яких забезпечується можливість наближення правових систем». Так, одним із перших кроків для приведення українського законодавства згідно з рекомендаціями ЄС стало прийняття 17 лютого 2022 року Закону України «Про адміністративну процедуру», який набрав чинність 15 грудня 2023 року.

Наступним етапом є приведення законодавства України у відповідність до Закону України «Про адміністративну процедуру», що передбачено прикінцевими та перехідними положеннями вказаного Закону.

«З цією метою розроблено законопроєкт № 10161, який передбачає зміни до 123 законодавчих актів та забезпечення імплементації Закону України «Про адміністративну процедуру» шляхом приведення законодавчих актів, які регулюють адміністративні правовідносини, до вимог цього Закону, а також усунення колізії між нормами вказаного Закону і спеціальними законодавчими актами», - пояснив заступник Міністра юстиції. За його словами, це наблизить законодавство України до стандартів країн ЄС, де діють уніфіковані правила адміністративних процедур, а також забезпечить здійснення великого кроку в досягненні цілей адміністративної реформи щодо належного публічного врядування.

У звіті Європейської комісії щодо оцінки прогресу України на її шляху до Євросоюзу від 08.11.2023 наголошено, що ключовою подією у сфері надання послуг стало прийняття у 2022 році Закону України «Про адміністративну процедуру». Згідно з цим звітом Україною в наступному році має бути забезпечено своєчасне приведення чинного законодавства у відповідність до Закону про адміністративні процедури у всіх секторах, охоплених його сферою застосування, утримуючись при цьому від практики виведення правовідносин з під дії норм закону щодо адміністративної процедури.

«Схвалення та прийняття законопроекту № 10161 дозволить виконати встановлене завдання щодо імплементації Закону України «Про адміністративну процедуру» та привести спеціальні закони, які регулюють адміністративні процедури, до єдиних базових принципів. В майбутньому це сприятиме євроінтеграційному руху України з якісно новим рівнем законодавчої регламентації процедур зовнішньо-управлінської діяльності адміністративних органів, націлених на захист прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у відносинах із державою», - зауважив заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

Крім того, прийняття законопроєкту № 10161 дозволить виконати умови Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором, підписаним 16 січня 2023 року, який містить узгоджені сторонами умови щодо отримання Україною макрофінансової допомоги у сумі 18 млрд євро.

Законопроєкт № 10161 розроблено на підставі узгоджених позицій заінтересованих органів та з урахуванням пропозицій робочої (експертної) групи, до складу якої входять представники державних органів та органів місцевого самоврядування, а також представники наукового середовища, Ради бізнес-омбудсмена, вітчизняні та міжнародні експерти (зокрема, ЦППР, EU4PAR, OECD/SIGMA, Проект USAID «Говерла», Консультативна місія ЄС в Україні, «Право-Justice», U-LEAD з Європою).

Увага! Докладний аналіз того, як зміниться процедура спілкування із державними органами для громадян та бізнесу, ми наведемо у окремій статті. Вона зʼявиться на нашому сайті найближчим часом. 

***

Читайте також: З 15 грудня діють нові правила взаємодії влади з фізособами і бізнесом

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»