• Посилання скопійовано

З 20 вересня алкогольні напої не підлягають обов'язковій сертифікації

Мінекономрозвитку розповіло про сертифікацію алкогольної продукції в державній системі сертифікації

З 20 вересня алкогольні напої не підлягають обов'язковій сертифікації

22 липня 2014 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» (набрав чинності 20.09.2015), яким статтю 1 Декрету Кабінету Міністрів України від 10.05.1993 № 46-93 «Про стандартизацію і сертифікацію» доповнено нормою щодо непоширення дії Декрету на продукцію, що є харчовим продуктом.

Частиною другою статті 18 Декрету визначено, що органи доходів і зборів здійснюють митне оформлення імпортних товарів, які підлягають обов'язковій сертифікації, на підставі інформації, включеної до Реєстру, у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Оскільки з 20.09.2015 положення Декрету не поширюються на продукцію, що є харчовим продуктом, а алкогольні напої належать до харчових продуктів згідно із Законом України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, то дія положень Декрету не поширюється на алкогольні напої.

З метою приведення власних нормативно-правових актів у відповідність із зазначеними положеннями Декрету Мінекономрозвитку розробило проект наказу “Про внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації”, яким передбачено виключення алкогольних напоїв з Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, та визнання таким, що втратив чинність, наказ Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 13 вересня 1996 року № 379 “Про затвердження Правил обов’язкової сертифікації алкогольних напоїв”. Наразі проект наказу проходить процедуру погодження в заінтересованих центральних органах виконавчої влади.

Звертаємо увагу, що Декрет має силу закону відповідно до статті 1 Закону України “Про порядок застосування Закону України “Про тимчасове зупинення повноважень Верховної Ради України, передбачених пунктом 13 статті 97 Конституції України, і повноважень Президента України, передбачених пунктом 7-4 статті 114-5 Конституції України”, а наказ, яким затверджено перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, є підзаконним нормативно-правовим актом.

Оскільки у випадку суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, як такого, що має вищу юридичну силу (лист Міністерства юстиції України від 30.01.2009 р. № Н-35267-18), Мінекономрозвитку повідомляє, що з 20.09.2015 алкогольні напої не підлягають обов’язковій сертифікації в державній системі сертифікації.

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»