• Посилання скопійовано

Чи можна вести оптову торгівлю алкоголем за готівку?

Чи можна вести оптовий продаж алкоголю за готівку через РРО/ПРРО із відображенням штрихкоду акцизної марки? Чи нарахувати акциз на такий оптовий продаж за готівку? І чи можливо проводити через РРО операції з відвантаженням у серпні, а оплатою у вересні?

Чи можна вести оптову торгівлю алкоголем за готівку?

Для початку з’ясуймо, що таке роздрібна та оптова торгівля алкогольними напоями (ст. 1 Закону №4811):

– оптова торгівля – діяльність із придбання та відповідного перетворення товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва);

 1 Закон України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

– роздрібна торгівля – діяльність із продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування.

Для оптової та роздрібної торгівлі передбачено різні ліцензії (ст. 15 Закону №481). Ліцензія на роздрібну торгівлю передбачає наявність РРО/ПРРО і продаж усіх алкогольних напоїв через РРО/ПРРО (далі – РРО). Оптова ліцензія не передбачає застосування РРО, а це означає, що оптова торгівля не передбачає розрахункових операцій узагалі.

Якщо алкогольні напої продаються за готівку і це реєструється через РРО, то це буде роздрібна торгівля незалежно від того, чи є покупець суб’єктом господарювання, чи ні – тому що відбулася розрахункова операція. При цьому СГ може придбати щось за готівку тільки через підзвітних осіб, які розраховуються готівкою й отримують чек РРО, який потім буде підтвердним документом для СГ-покупця. В обліку покупця це буде придбання товару через підзвітну особу: Д-т 281 К-т 372.

Продавець алкоголю (зокрема, касир у місці продажу) ніяк не зможе дізнатися, кому він продає алкоголь – кінцевому споживачеві чи підзвітній особі, якщо така особа сама не повідомить цього. Продавець не має механізму отримання такої інформації, якщо тільки сам не запитуватиме про це кожного покупця. Тому, на нашу думку, продаж алкоголю за готівку завжди розглядатиметься як роздрібна торгівля алкоголем.

Тим часом оптова торгівля не передбачає готівкових розрахунків між СГ. Тож на такий продаж у продавця нараховується 5% акциз і скануються акцизні марки. Приймати оплату за алкоголь через РРО і не нараховувати акциз не можна.

З питання, як провести через РРО/ПРРО подальшу оплату раніше відвантаженого товару, рекомендуємо звернутися до сервісного центру РРО або провайдера ПРРО. Повторимо, що такі операції не є типовими для роздрібної торгівлі, а оптова торгівля передбачає тільки безготівковий розрахунок через банк.

Також виникає проблема неодноразового сканування акцизної марки у різних СГ – докладніше про неї ми написали у статті «Придбання алкоголю через підзвітну особу» в «ДК» №36/2023. В описаному випадку теж відбувається така ситуація: спочатку марка сканується у підприємства-продавця, а потім – в оптового покупця, коли він теж продаватиме цей алкоголь через РРО.

Придбання суб’єктами господарювання через підзвітних осіб алкогольних напоїв для подальшого перепродажу не врегульоване Законом №481, тому рекомендуємо не змішувати оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Загалом, кожний продаж має належати або до роздрібної торгівлі, або до оптової, і ключовим чинником тут буде спосіб розрахунку: якщо це готівка або платіжна картка – це виключно роздрібний продаж алкоголю.

Якщо оплата – безготівковий переказ від СГ на рахунок продавця або зарахування коштів від нього через касу банку, то це буде оптова торгівля, без застосування РРО.

Проблем під час перевірок вдасться уникнути, якщо продавати алкоголь іншим СГ виключно за безготівковим розрахунком або з оплатою через касу банку на рахунок продавця, адже тоді не доведеться проводити такі продажі через РРО.

 

Висновки

– На нашу думку, якщо продаж алкоголю здійснюється через РРО/ПРРО за готівку або із застосуванням платіжних карток, то це завжди роздрібна торгівля і нараховується акциз 5%, незалежно від того, чи є покупець кінцевим споживачем, чи він є підзвітною особою іншої юрособи або ФОПом;

– для уникнення неоднозначного тлумачення ситуації під час перевірок пропонуємо вести оптову торгівлю виключно за безготівковим розрахунком (крім приймання платіжних карток): приймати безготівкові платежі на рахунок продавця або готівкою, коли покупець оплачує рахунок продавця через касу банку.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»