28 лютого Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови КМУ “Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. №1548 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України” (завантажити).
Метою розробки проекту постанови є дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення.
Нагадаємо, що Кабмін ввів держрегулювання цін на соціально значущі продукти харчування майже 20 років тому - постановою КМУ від 25.12.1996 р. №1548. До них належать борошно, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, рис, яловичина і свинина, м'ясо птиці, курятина, ковбаса варена, коров'яче молоко, масло вершкове і соняшникова, сир, курячі яйця, цукор і овочі. Всього в списку соціальних продуктів значаться 15 категорій товарів, на які уряд обмежує націнку в магазинах.
Скасування цієї норми Мінекономрозвитку пояснює тим, що наявне цінове регулювання є неефективними. До такого висновку в міністерстві прийшли після запровадження пілотного проекту з тимчасового призупинення дії державного регулювання цін у жовтні 2016 року. Строком на 3 місяці був запроваджений моніторинг цін.
Результатом пілотного проекту є підтвердження попередніх висновків Мінекономрозвитку. Так за IV квартал 2016 року при більш високій загальній інфляції (кумулятивно 5,6% проти 1,4% в 2015 році) ціни на продукти харчування зростали меншим темпом (4,5% проти 5,4% в 2015 році). Також характер зміни цін по 17 групам товарів, де було призупинено регулювання, не відрізнявся від 2015 року. Так, кількість груп товарів, що зростали на 3%-10%, складає по 7 в 2016 і 2015 році, кількість груп товарів, що зростали на 10% і більше відсотків – по 5.
Найбільше зростання за IV квартал 2016 року демонстрували молочні продукти (10%-22%) та курячі яйця (+40%). Зростання молочної групи товарів пояснюється сезонними факторами (минулого року через сезонний спад виробництва ціни в той же період зростали на 9%-16%) та зростанням закупівельних цін на молоко у українських фермерів (+45% за 3 місяці) на фоні дворічних максимумів світових цін та підвищеного попиту на молочну продукцію.
Незважаючи на 40% зростання цін на курячі яйця, фактичні ціни на кінець грудня 2016 року (20,95 грн. за десяток) були нижчі ніж в аналогічному періоді 2015 року (24,27 грн. за десяток). Стрімке зростання фактично було відновленням цін до рівнів початку року після катастрофічного падіння цін навесні та в середині року (до 9-10 грн. за десяток), коли український експорт був обмежений через підозри на наявність сальмонельозу в українських яйцях та перенасичення ринку.
Таким чином, призупинення державного цінового регулювання істотно не вплинуло на динаміку цін на ринку, а тому пілотний проект можна вважати успішним.