• Посилання скопійовано

Коли ОСББ може бути внесено до Реєстру неприбуткових організацій

Податківці розповіли, за яких умов ОСББ може бути внесено до Реєстру неприбуткових організацій

Коли ОСББ може бути внесено до Реєстру неприбуткових організацій

ДФСУ в листі від 13.06.2017 р. №15151/7/99-99-12-02-04-17 нагадує, що пп. 133.4.1 ПКУ визначено, що неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація (далі — неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:

  • утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
  • установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
  • внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об’єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов’язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом № 2866.

Згідно з абзацом першим ст. 7 Закону №2866 статут об'єднання складається відповідно до типового статуту, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства.

Статут містить відомості щодо: 

  • утворення в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність неприбуткової організації, а саме Законом №2866 (пп. 1, 2, 4 розділу І Типового статуту);
  • заборони розподілу отриманих ОСББ доходів або їх частини серед співвласників, працівників, працівників об’єднання, членів органів управління та інших осіб (п. 6 розділу IV Типового статуту).

Фіксали звертають увагу, що при вирішенні питання відповідності установчих документів організації вимогам п. 133.4 ПКУ необхідно досліджувати установчі документи в цілому, а не окремі пункти установчих документів та враховувати принцип привілеювання змісту над формою.

Враховуючи зазначене, податківці підсумовують: у разі утворення ОСББ в порядку, визначеному Законом №2866, складання статуту ОСББ відповідно до Типового статуту, а також відповідності ОСББ вимогам, встановленим п. 133.4 ПКУ, таке ОСББ може бути включено до Реєстру.

 

Читайте також:

Внесено зміни до Типового статуту ОСББ>>>

ОСББ не проводить господарську діяльність: що зі звітністю?>>>

Передання будинку з балансу комунального підприємства на баланс ОСББ: що з оподаткуванням?>>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»