• Посилання скопійовано

Уряд розпочав реформу концесійного законодавства

Сьогодні, 27 грудня, Кабмін схвалив три законопроекти щодо реформи концесійного законодавства в Україні. Законопроект “Про концесії” закладає основу для формування ефективних механізмів державно-приватного партнерства (ДПП). Два інших законопроекти вносять необхідні зміни до Податкового та Бюджетного кодексів України

Уряд розпочав реформу концесійного законодавства

“Реформа концесійного законодавства допоможе залучити стратегічного інвестора та стимулює масштабну розбудову інфраструктури. Наприклад, у Туреччині приватний бізнес і держава через механізм ДПП разом будують новий аеропорт у Стамбулі, загальна вартість якого складає близько 36 млрд євро. В країнах ЄС на умовах концесії було побудовано та експлуатується понад 50 000 км доріг. В Україні ж сьогодні переважна більшість договорів ДПП реалізується у сфері ЖКГ. З 189 договорів є 155 договори концесії, але рішення про доцільність реалізації таких проектів прийняті без проведення оцінки, яка зазвичай використовуються у міжнародній практиці”, - зазначив під час виступу Степан Кубів, Перший віце-прем’єр міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України.

Законопроект “Про концесії” вдосконалює правове регулювання концесійної діяльності, адже об’єднує чинні чотири закони в один, відповідно усуває неточності та правові колізії. Водночас він гармонізує законодавство про концесії із законодавством про ДПП і передбачає запровадження найкращого міжнародного досвіду залучення приватного бізнесу до розбудови інфраструктури. Якщо розглянути детальніше, то законопроект пропонує:

  • чітке розмежування регулювання концесії та інших форм здійснення ДПП,
  • єдину процедуру ініціювання та прийняття рішення щодо здійснення ДПП,
  • запровадження прозорої процедури вибору концесіонера (концесійний конкурс, конкурентний діалог, прямі переговори),
  • можливість залучення радників та незалежних експертів для підготовки проектів ДПП у формі концесії,
  • додаткові гарантії для концесіонерів та кредиторів,
  • спрощення процедур виділення земельних ділянок для проектів ДПП у формі концесії,
  • особливості концесії щодо будівництва та експлуатації автомобільних доріг.
  • можливість передачі вирішення спорів, що виникають у зв’язку з виконанням концесійного договору міжнародному комерційному або інвестиційному арбітражу.

“Ми також врахували особливості концесії на ринках, що перебувають у стані природної монополії, і механізм моніторингу за виконанням концесійних договорів. У комплексі схвалені Урядом три законопроекти допоможуть створити умови для зростання зовнішніх та внутрішніх інвестицій, і не менш важливо - створити якісну інфраструктуру”, - зазначив Михайло Тітарчук, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»