• Посилання скопійовано

Затверджено порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів на нафтопродукти

Постанову №21 ухвалено з метою усунення чисельності однотипних нормативно-правових актів Уряду та забезпечення зручності у користуванні законодавством для суб’єктів господарювання

Затверджено порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів на нафтопродукти

Кабмін постановою від 17.01.2018 р. № 21 затвердив порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва у хімічній промисловості.

Таким чином  об’єднано в єдиний нормативно-правовий акт постанови КМУ від 20.10.2011 р. №1068 “Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів з метою використання як сировини для виробництва у хімічній промисловості” та від 04.02.2013 р. №69 “Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості”.

Новий Порядок визначає механізм випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив (далі – речовини), для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості, які реалізуються із застосуванням нульової ставки акцизного податку або ввезення яких здійснюється без сплати акцизного податку відповідно до пп. 229.4.1пп. 229.5.1пп. 229.6.1пп. 229.7.1 ПКУ.

Як пояснюють у Кабміні, враховуючи тенденцію до систематичного внесення змін до статті 229 ПКУ в частині зміни переліків підакцизних товарів, що використовуються як сировина в хімічній промисловості за нульовою ставкою акцизного податку, та приведення кодів згідно з УКТ ЗЕД у відповідність із Митним кодексом України у прийнятій постанові не зазначаються переліки кодів згідно з УКТ ЗЕД нафтопродуктів та речовин, а вказано лише посилання на відповідні пункти статті 229 ПКУ.

У Порядку зазначено, що векселедавець зобов’язаний видати векселедержателю належним чином оформлений податковий вексель:

  • до отримання від підприємства-виробника нафтопродуктів та/або речовин — на суму акцизного податку, нарахованого на обсяг нафтопродуктів та/або речовин виходячи із ставки, яка визначається як різниця між ставкою акцизного податку, що передбачена пунктом 215.3 ПКУ, та ставкою у розмірі нуль євро за 1000 кілограмів;
  • для ввезення на митну територію України нафтопродуктів та/або речовин — на суму акцизного податку, що справляється під час ввезення товарів відповідно до законодавства.

Строк, на який видається податковий вексель, не може перевищувати 90 календарних днів, що обраховуються з дати:

  • авалювання банком — у разі його видачі до отримання нафтопродуктів та/або речовин від підприємства-виробника;
  • оформлення митної декларації — у разі його видачі до ввезення нафтопродуктів та/або речовин на митну територію України.

Відповідальність за оформлення податкового векселя покладається на векселедавця.

Податковий вексель є звітним документом і підлягає обліку та зберіганню згідно з правилами та протягом строку, що встановлені для первинних бухгалтерських документів.

 Ця постанова набирає чинності з дня опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: КМУ

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»