• Посилання скопійовано

Відповідальність за порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності пропонують посилити

У ВРУ зареєстровано урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав"

Відповідальність за порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності пропонують посилити

1 лютого 2018 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №7539 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав". Його автором є Володимир Гройсман.

Як зазначено у пояснювальній записці, проект Закону розроблений з метою законодавчого врегулювання низки питань, пов’язаних із охороною та захистом авторського права і суміжних прав, серед яких:

  • приведення положень Цивільного кодексу України, Закону України «Про авторське право і суміжні права» у відповідність до норм законодавства Європейського Союзу щодо охорони і захисту авторського права та суміжних прав;
  • усунення недоліків положень законодавства у сфері авторського права і суміжних прав;
  •  вирішення питань, що виникають на практиці та потребують законодавчого визначення;
  •  узгодження відповідних положень чинного законодавства між собою, зокрема норм Цивільного кодексу України та Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Зокрема, в новій редакції пропонують викласти статтю 51-2 КУпАП. Пропонується збільшити розмір штрафів за:

- незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності (об’єкта авторського права і (або) суміжних прав, наукового відкриття, винаходу, корисної моделі, промислового зразка, знака для товарів і послуг, топографії інтегральної мікросхеми, раціоналізаторської пропозиції, сорту рослин тощо),

- привласнення авторства на такий об’єкт або інше порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності, що охороняється законом,

- та/або невиплату передбаченої законодавством про авторське право і суміжні права винагороди.

За ці порушення пропонується встановити штраф у розмірі від 50 до 200 н.м.д.г. з конфіскацією обладнання і матеріальних носіїв, які використовувалися для вчинення таких дій, незаконно відтворених примірників та обладнання і матеріалів, які призначені для їх відтворення.

Також законопроектом передбачено збільшення штрафу до 50-100 н.м.д.г. за розповсюдження, прокат примірників аудіовізуальних творів, фонограм, фільмів, комп’ютерних програм, баз даних, упаковки яких не марковані контрольними марками або марковані контрольними марками, що мають серію чи містять інформацію, які не відповідають носію цього примірника, або номер, який не відповідає даним Єдиного реєстру одержувачів контрольних марок.

Про цей законопроект ми також розповідали тут і тут.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»