• Посилання скопійовано

ІПК ДФС від 18.09.2018 р. №4079/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Про визначення доходу платника єдиного податку третьої групи

Державна фіскальна служба України на звернення Товариства, надіслане Головним управлінням ДФС у Харківській області, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що є платником єдиного податку третьої групи, має 100 відс. частки у статутному капіталі іншого підприємства (далі - Підприємство) та має намір зменшити статутний капітал цього Підприємства.

Товариство запитує, чи є об'єктом оподаткування Податком кошти, сплачені Товариству Підприємством у зв'язку із зменшенням його статутного капіталу.

Згідно з пп. 14.1.90 п. 14.1 ст. 14 Кодексу корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарського організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Участь у формуванні статутною капіталу іншої юридичної особи є господарською операцією з придбання корпоративних прав, тобто здійсненням прямих фінансових інвестицій (пп. 14.1.81 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Визначення доходу (об'єкта оподаткування) платника єдиного податку - юридичної особи третьої групи регулюється пп. 2 п. 292.1 ст. 292 Кодексу: доходом є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу.

Згідно з п. 292.13 ст. 292 та пп. 296.1.3 п. 296.1 ст. 296 Кодексу дохід визначається на підставі даних обліку (спрощеного бухгалтерського обліку), який здійснюється відповідно до національних положень бухгалтерського обліку та/або інших актів Міністерства фінансів України з питань бухгалтерського обліку.

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (п. 2 ст. 6 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні").

Фінансові інвестиції, що обліковуються за методом участі в капіталі (фінансові інвестиції в асоційовані і дочірні підприємства та в спільну діяльність зі створенням юридичної особи (спільного підприємства)), на дату балансу відображаються за вартістю, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об'єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між інвестором і об'єктом інвестування (п. 12 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 12 "Фінансові інвестиції", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2000 N 91, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 травня 2000 р. за N 284/4505).

Враховуючи зазначене, кошти, які Товариство отримає від операції повернення частини своїх фінансових інвестицій, не є об'єктом оподаткування єдиним податком для платників третьої групи.

Разом з цим зазначаємо, що відповідно до пп. 7 п. 291.5 ст. 291 Кодексу не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють діяльність з управління підприємствами.

За відповідністю кодів КВЕД ДК 009:2010 та КВЕД ДК 009:2005 вид діяльності "Управління підприємствами" (код 74.15.0 КВЕД ДК 009:2005) передбачає діяльність головних управлінь (хед-офісів) та включає діяльність холдингових компаній, які залучені до керування, а також діяльність головних управлінь (хед-офісів), централізованих адміністративних офісів та різних офісів, що здійснюють ведення справ, спостерігають та керують іншими підрозділами компанії або підприємства, здійснюють стратегічне або організаційне планування, беруть участь у прийнятті рішень (код 70.10 КВЕД ДК 009:2010).

Враховуючи значене, якщо юридична особа, набуваючи статусу засновника юридичної особи, обирає та здійснює вид діяльності "Управління підприємствами" (підклас КВЕД ДК 009:2005 74.15.0) або "Діяльність головних управлінь (хед-офісів)" (код 70.10 КВЕД ДК 009:2010), то відповідно до вимог пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Кодексу така юридична особа не може бути платником єдиного податку третьої групи.

З придбанням 100 відс. участі у статутному капіталі Підприємства Товариство фактично здійснює діяльність з управління цим Підприємством.

При цьому слід враховувати наступне. Придбання та продаж Товариством корпоративних прав інших юридичних осіб на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво.

Зокрема, п. 6 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Кодексу визначено, то не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва.

Стосовно суми повернених інвестицій Товариства, то зазначаємо, що відповідно до пп. 3 п. 291.4 ст. 291 Кодексу для платників єдиного податку третьої групи - юридичних осіб будь-якої організаційно-правової форми встановлено обмеження річного обсягу доходу у розмірі 5 млн. гривень.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»