Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Методи відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю.
Ці Методи відбору встановлюють процедури, за якими відбираються зразки харчових продуктів для лабораторних досліджень (випробувань) на вміст нітратів.
Методи відбору є обов’язковими для:
– державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби;
– акредитованих лабораторій;
– операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.
Зазначені Методи входять до євроінтеграційного пакета: вони прийняті відповідно до п. 23 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Наказ Мінагрополітики від 05.02.2019 р. №34 набирає чинності з дня офіційного опублікування. 22 березня 2019 року його було опубліковано в "Офіційному Віснику" №22.