Головна Усі новини Держрегулювання Інше

Індекс інфляції за жовтень – 100,7%

Інфляція на споживчому ринку в жовтні 2019 року порівняно із вереснем 2019 року становила 0,7%, з початку року – 4,2%

Згідно з повідомленням Держстату, інфляція на споживчому ринку в жовтні 2019 р. порівняно із вереснем 2019 р. становила 0,7%, з початку року – 4,2%.

Базова інфляція в жовтні 2019 р. порівняно із вереснем 2019 р. становила 0,7%, з початку року – 4,1%.

На споживчому ринку в жовтні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,9%. Найбільше (на 27,2%) подорожчали гречані крупи. На 9,6–0,6% зросли ціни на яйця, овочі, молоко та молочну продукцію, сало, масло, яловичину. Водночас на 2,3–0,3% подешевшали цукор, м’ясо птиці, фрукти, риба та продукти з риби, соняшникова олія, свинина.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,5%, алкогольні напої – на 0,1%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,4% відбулося за рахунок зниження цін на природний газ на 4,3%. Разом з тим відбулося підвищення тарифів на водопостачання на 1,9%, каналізацію – на 1,6%, плати за оренду житла – на 0,9%.

Ціни на транспорт у цілому знизилися на 0,7% в основному через здешевлення проїзду у залізничному пасажирському транспорті на 5,3% і автомобілів на 1,8%.

У сфері зв’язку ціни зросли на 4,2%, що пов’язано з подорожчанням мобільного зв’язку на 10,7%.

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

Автор:
Волос Наталія
Джерело
«Дебет-Кредит»
Рубрика:
Держрегулювання / Інше
Теги:
Заробітна плата , Індексація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції.

Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

Коментарі: 0

Новини по темі

Консультації по темі

Хочете отримувати

найважливіші новини від «Дебету-Кредиту»?