• Посилання скопійовано

Індекс інфляції за квітень – 100,8%

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у квітні 2020 р. порівняно із березнем 2020 р. становила 0,8%, з початку року – 1,5%

 Індекс інфляції за квітень – 100,8%

Згідно з повідомленням Держстату від 08.05.2020 р., інфляція на споживчому ринку у квітні 2020 р. порівняно із березнем 2020 р. становила 0,8%, з початку року – 1,5%.

Базова інфляція у квітні 2020 р. порівняно із березнем 2020 р. становила 0,4%, з початку року – 1,4%.

На споживчому ринку у квітні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,1%. Найбільше (на 18,0% та 12,8%) подорожчали гречані крупи та фрукти. На 9,4–1,1% зросли ціни на яйця, цукор, овочі, свинину, рис, яловичину, макаронні вироби, рибу та продукти з риби. Водночас на 2,6% та 1,3% подешевшали м’ясо птиці та сало. 

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,9%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,8%. 

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 3,2% відбулося в основному за рахунок здешевлення природного газу на 11,9% і гарячої води, опалення на 5,3%. 

Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 2,1% в першу чергу зумовлено подорожчанням фармацевтичної продукції на 2,9%.

Ціни на транспорт знизилися на 1,3% в основному через здешевлення палива і мастил на 9,0%. Водночас на 3,4% подорожчали автомобілі.

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»