• Посилання скопійовано

Щорічно підтверджувати відомості про бенефіціарів слід буде навіть за відсутності змін

За роз'ясненням Мін'юсту, щорічне подання документів щодо бенефіціарів здійснюється незалежно від того, чи відбувались протягом року будь-які зміни щодо кінцевого бенефіціарного власника. Але вперше інформацію бенефіціарів будемо подавати у 2021 році, якщо Мінфін затвердить структуру власності у 2021 році. А щорічне подання у такому разі вперше буде тільки у 2022 році

Щорічно підтверджувати відомості про бенефіціарів слід буде навіть за відсутності змін

Фахівці з Центрального міжрегіональнго управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомили, що з метою формування єдиної практики застосування положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (далі - Закон) Міністерство юстиції України листом від 13.01.2021 р. №245/8.4.4/32-21 роз’яснило питання щодо щорічного підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

У листі зазначено, що оскільки у 2020 році нормативно-правовий акт, яким мали бути затверджені форма та зміст структури власності, прийнятий не був, то подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи вперше відповідно до вказаного закону очікуватиметься у 2021 році після прийняття зазначеного нормативно-правового акта. Оскільки мова йде про щорічне підтвердження, то виходячи з цього принципу наступне підтвердження планується вже в 2022 році. При цьому Закон встановив, протягом якого строку має бути підтвердження - 14 календарних днів з дати державної реєстрації. Тому кожна юрособа в 2022 році протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації створення такої юрособи має підтвердити відомості про кінцевого бенефіціарного власника.

Наприклад, якщо юрособа зареєстрована 10 лютого, то обов'язок щодо подання документів відповідно до ст. 17 1 Закону в неї виникає з 10 лютого 2022 року.

Подання документів відповідно до зазначеної статті здійснюється незалежно від того, чи відбувались протягом року будь-які зміни щодо кінцевого бенефіціарного власника, зазначено у згаданому листі.

Від редакції: Нагадаємо, що Мінфін так й не затвердив у 2020 році структуру власності. Мін'юст очікує на цю подію у 2021 році. Якщо це станеться, то вперше подавати інформацію про бенефіціарів слід буде у 2021 році, а підтверджувати відомості про бенефіціарів слід буде у 2022 році. Про це ми писали тут

 ***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»