• Посилання скопійовано

Мінфін підкоригував Положення про реєстрацію фізосіб у ДРФО

Затверджено зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків

Мінфін підкоригував Положення про реєстрацію фізосіб у ДРФО

Мінфін наказом від 14.12.2020 р. №766 (зареєстрований в Мін'юсті від 19.02.2021 р. за №215/35837) затвердив зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків. Його привели у відповідність до:

  • Закону від 05.10.2017 р. №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги»;
  • постанов КМУ від 18.12.2018 р. № 1200 «Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби», від 10.07.2019 р. №691 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини», від 15.04.2020 р. №278 «Про реалізацію експериментального проекту щодо застосування відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, та відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України для виїзду за кордон»;
  • Плану заходів з реалізації Концепції розвитку електронного урядування в Україні, затвердженого розпорядженням КМУ від 22.08.2018 р. №617-р.

Зміни торкнулися:

1. Реєстрації новонародженої дитини в Держреєстрі. За бажанням батьків дитини чи одного з них реєстрація дитини у Державному реєстрі здійснюється під час державної реєстрації її народження. Така реєстрація проводиться в межах надання комплексної послуги "єМалятко".

У такому разі Облікова картка №1ДР не заповнюється, а реєстрація здійснюється на підставі відомостей, що містяться у заяві про державну реєстрацію народження, в обсязі, необхідному для проведення реєстрації, отриманих у порядку інформаційної взаємодії з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Відомості про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру передаються до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та відображаються у відповідному актовому записі та свідоцтві про народження.

2. Оформлення паспортів України громадянами 14-18 років, які не зареєстровані у Держреєстрі. Одночасно вони матимуть можливість зареєструватися у Державному реєстрі за РНОКПП, без заповнення та подання картки за формою №1-ДР чи будь-яких інших документів, шляхом інформаційної взаємодії Реєстру та Держреєстру, та з подальшим відображенням інформації про РНОКПП у паспорті.

Всі ці нюанси прописані в окремому розділі Положення XIV "Особливості реєстрації фізичних осіб в Державному реєстрі на підставі документів в електронній формі".

Також передбачено, що:

  • фізична особа у разі отримання адмінпослуг, пов'язаних з реєстрацією у Держреєстрі, протягом періоду реалізації експерементального проекту може пред'явити е-паспорт замість паспорта громадянина у формі картки;
  • внесення до інформаційної бази Держреєстру інформації про унікальний номер запису у Реєстрі ( у разі внесення інформації про цю особу до Реєстру);
  • удосконалення окремих положень, внесення редакційних уточнень.

Цей наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в  "Офіційному віснику України" №18 від 09.03.2021. Відповідно зміни починають діяти з 19 березня.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»