• Посилання скопійовано

Як змінити місцезнаходження громадського об’єднання зі статусом юрособи?

Податківці навели правила зміни місцезнаходження громадського об’єднання зі статусом юрособи

Як змінити місцезнаходження громадського об’єднання зі статусом юрособи?

Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Харків) розповідає наступне.

Нагальним питання, що постало внаслідок збройної агресії російської федерації на території України, є зміна місцезнаходження юридичних осіб – громадських об’єднань. Цивільний кодекс України визначає, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Для державної реєстрації зміни місцезнаходження юридичної особи – громадського об’єднання згідно з ч. 4 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» подаються такі документи:

  1. заява щодо державної реєстрації юридичної особи – громадського формування, форма якої затверджена наказом Мінюсту від 18.11.2016 р. №3268/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (із змінами);
  2. документ про сплату адміністративного збору у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Звертаємо увагу, що в умовах воєнного стану законодавством встановлені деякі особливості та заборони у сфері державної реєстрації. Так, відповідно до постанови КМУ від 06.03.2022 р. №209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» (далі – Постанова) державна реєстрація юридичної особи, громадського формування, місцезнаходженням яких є адміністративно-територіальна одиниця, що включена до затвердженого відповідно до пункту 12 цієї Постанови переліку адміністративно-територіальних одиниць, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юридичної особи, громадського формування.

При цьому забороняється державна реєстрація зміни місцезнаходження юридичної особи, у результаті якої місцезнаходження належатиме до адміністративно – територіальної одиниці, що включена до затвердженого відповідно до пункту 12 Постанови переліку адміністративнотериторіальних одиниць. З актуальним переліком зазначених адміністративно-територіальних одиниць можливо ознайомитися за посиланням.

***

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»