• Посилання скопійовано

Уряд вніс зміни до особливостей здійснення публічних закупівель

12 листопада набрали чинності зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників на період дії воєнного стану.

Уряд вніс зміни до особливостей здійснення публічних закупівель

Кабмін постановою від 11.11.2022 р. №1261 вніс зміни до пункту 3 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування.

Згідно з ними, під час здійснення публічної закупівлі відповідно до цих особливостей (крім випадку, передбаченого абзацом четвертим цього пункту) замовники застосовують положення пункту 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону "Про публічні закупівлі" .

Положення пункту 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону не застосовуються замовниками у разі здійснення закупівлі товару, включеного до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ та які звільняються від сплати ввізного мита, затвердженого Постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224.

Постанова набрала чинності 12 листопада 2022 року (з дня її опублікування в "Урядовому кур'єрі").

 

Подробиці від Мінекономіки

Закупівлі державою, територіальними громадами та об’єднаними територіальними громадами обладнання, необхідного для відновлення та забезпечення стабільної роботи енергосистеми не підпадатимуть під дію вимог закону «Про публічні закупівлі» про локалізацію.  Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України №1261.

«На сьогодні одним з ключових завдань є забезпечення стабільної роботи енергосистеми України. Йдеться про відновлення енергомереж, що постраждали в результаті ударів держави-терориста, відбудови зруйнованих мереж на звільнених територіях Харківщини, Херсонщини тощо. А також про посилення міцності системи.

У зв’язку із дефіцитом чи відсутністю необхідних товарів вітчизняного виробництва дещо раніше було ухвалено рішення про звільнення постачання необхідного обладнання від сплати ПДВ та ввізного мита. Нинішнім рішенням ми дозволили закуповувати його також без урахування вимог законодавства про локалізацію», - зазначила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Урядове рішення передбачає, що вимоги до локалізації, визначені пунктом 61 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про публічні закупівлі»  не застосовуються до товарів та послуг, операції з постачання яких в рамках боротьби з COVID-19 звільнено від оподаткування ПДВ та сплати ввізного мита згідно Постанови № 224 від 20 березня 2020 р.

Саме змінами до постанови № 224 Уряд 9 листопада 2022 року вніс до переліку товарів, що будуть завозитись в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ генератори, трансформатори та інше обладнання, необхідне для відновлення та забезпечення стабільної роботи енергосистеми. 

Таким чином, попри те, що це обладнання наявне в переліку Закону «Про публічні закупівлі», вимоги до локалізації на нього тимчасово не розповсюджуватимуться.

Нагадаємо, що згідно Закону «Про публічні закупівлі» замовник може здійснювати закупівлі низки товарів лише, якщо ступінь локалізації їх виробництва дорівнює чи перевищує певний рівень (в 2022 році це 10%, в 2023 році – 15% тощо). 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»