• Посилання скопійовано

ДПС чекає повідомлення від контролерів над іноземними компаніями

Власникам, співвласникам чи особам, які здійснюють контроль над іноземними компаніями, треба повідомити про це ДПС

ДПС чекає повідомлення від контролерів над іноземними компаніями

ДПСУ зазначає, що з урахуванням положень ст. 392 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Відповідно до пп. 39-2.5.5 п. 392.5 ст. 392 Кодексу фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

  • кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;
  • заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
  • кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрат визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;
  • ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку фізичної особи – резидента протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).

Форму та порядок надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи визначено наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2021 №512.

Окремо звертаємо увагу, що відповідно до пп. 69.9 п. 69 підр. 10 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, зокрема, крім дотримання строків подання звітності та/або документів (повідомлень), у тому числі передбачених ст. 39 та 392, п. 46.2 ст. 46 Кодексу, сплати податків та зборів платниками податків.

Так, 24.11.2022 набули чинності зміни, зокрема, до пп. 69.9 п. 69 підр. 10 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу, внесені Законом України від 03.11.2022 №2719-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу» щодо відновлення строків надання повідомлень, зокрема згідно зі ст. 392 Кодексу.

У разі неповідомлення контролюючою особою контролюючого органу про набуття частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою у строки, передбачені пп. 392.5.5 п. 392.5 ст. 392 Кодексу, до таких контролюючих осіб застосовується відповідальність згідно з п. 120.7 ст. 120 Кодексу.

До відома: Вимоги пп. 392.5.5 п. 392.5 ст. 392 Кодексу не застосовуються, якщо контрольована іноземна компанія є публічною компанією, вимоги до якої встановлено пп. 392.4.2.2 пп. 392.4.2 п. 392.4 ст. 392 Кодексу.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»