• Посилання скопійовано

Уряд змінив правила роботи держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%»

За рішенням КМУ продовжено надання державної фінпідтримки бізнесу, зокрема сільськогосподарським товаровиробникам, які отримали кредити у межах проведення посівної кампанії у 2022 році

Уряд змінив правила роботи держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%»

Мінфін повідомляє, що для оптимізації Державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» в умовах воєнного стану Уряд прийняв сьогодні постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва».

Прийнятими змінами* продовжено надання державної фінансової підтримки бізнесу, зокрема сільськогосподарським товаровиробникам, які отримали кредити у межах проведення посівної кампанії у 2022 році. А саме: продовжено строк, протягом якого сільськогосподарські товаровиробники матимуть можливість отримати фінансову підтримку для посівної кампанії, у тому числі з можливістю пролонгації виданих кредитів для здійснення посівних робіт за умови погашення представниками великого та середнього агробізнесу до 25% отриманого кредиту та можливістю надання державних гарантій для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за такими кредитами.

У межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» передбачено:

  • встановлення щодо кредитів на інвестиційні потреби компенсаційної ставки для середніх та великих підприємств 9% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 7% річних;
  • встановлення щодо кредитів на інвестиційні потреби компенсаційної ставки для мікро та малих підприємств на рівні 7% річних з можливістю зменшення для інвестиційних кредитів до 5%;
  • встановлення компенсаційної ставки 9% річних для кредитів на поповнення обігового капіталу для всіх підприємств;

у межах Державної програми «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%»:

  • встановлення компенсаційної винагороди для середніх та великих підприємств 11% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 9% річних;
  • встановлення компенсаційної винагороди для мікро та малих підприємств 9% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 7% річних.

Окрім того, Постановою також передбачено:

  • скасування компенсаційних ставок за кредитами та компенсаційної винагороди за лізингом на рівні 0 % річних;
  • виключення фінансування з метою запобігання та подолання наслідків пандемій COVID-19, у тому числі рефінансування таких кредитів.

Це дасть змогу оптимізувати витрати держбюджету на фінансування зазначених програм відповідно до викликів часу, спрямувавши фінансування на більш актуальні напрями, забезпечити безперервне фінансування в умовах росту ринкових відсоткових ставок за позиками та кредитного портфеля.

__________________

* До Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва та Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами фінансового лізингу, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2020 № 28.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»