• Посилання скопійовано

Раді пропонують дозволити у сфері обслуговування не лише державну мову

Підприємства, ФОПів, інших госпсуб’єктів, що обслуговують споживачів і використовують для цього не лише державну мову, хочуть зобов’язати встановити інформаційну табличку (наклейку) з інформацією про мови обслуговування. Це передбачено законопроєктом №9178

Раді пропонують дозволити у сфері обслуговування не лише державну мову

3 квітня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9178 "Про внесення змін до статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо підвищення комфортності обслуговування населення".

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроєкт має на меті підвищити комфортність обслуговування населення, а також забезпечити права корінних народів та національних меншин на вільне використання інших мов, крім державної, у приватному сегменті сфери обслуговування споживачів.

З огляду на це, у ст. 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» пропонується уточнити, що базовою мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова.

Підприємства, установи та організації, інші суб’єкти господарювання державної та комунальної форми власності, що обслуговують споживачів (крім випадків, встановлених частиною третьою цієї статті), мають здійснювати обслуговування та надавати інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

Підприємства, установи та організації всіх форм власності, ФОПи, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів і використовують для цього не лише державну мову, зобов’язані встановити на вході до приміщення та/або безпосередньо у місці здійснення відповідної діяльності інформаційну табличку (наклейку) з інформацією про мови обслуговування (перелік мов, якими здійснюють обслуговування).

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»