• Посилання скопійовано

Раді пропонують заборонити новітні тютюнові вироби, що містять смако-ароматичні добавки

Законопроєктом №9227 пропонують заборонити виробництво (крім для експорту), оптову і роздрібну торгівлю та імпорт для реалізації на території України новітніх тютюнових виробів з характерним запахом та/або смаком диму та які містять смако-ароматичні добавки

Раді пропонують заборонити новітні тютюнові вироби, що містять смако-ароматичні добавки

20 квітня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9227 "Про внесення змін до Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" щодо заборони новітніх тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки".

Метою прийняття проєкту Закону є посилення заходів щодо зменшення вживання тютюнових виробів серед населення та виконання Указу Президента №722/2019  «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року». Зокрема, одна з цілей -  забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці. 

Законопроєктом пропонується внести зміни до Закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», які забороняють виробництво (крім виробництва для експорту), оптову і роздрібну торгівлю та імпорт для реалізації на території України:

  • новітніх тютюнових виробів з характерним запахом та/або смаком диму;
  • новітніх тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтр, папір, упаковка, капсула або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак сигарет, тютюну для самокруток або інтенсивність диму.

Як пояснюють законотворці, ароматизовані тютюнові вироби є інструментом заохочення до початку вживання тютюнових виробів. Міжнародні дослідження вказують, що 80% дітей віком 12 - 17 років, які мали досвід вживання тютюну, дебютували саме з ароматизованих тютюнових виробів. Після появи тютюнових виробів для нагрівання на ринку України наприкінці 2016 року вперше за 10 років відновилася динаміка зростання вживання тютюнових виробів.

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування, але не раніше 11 липня 2023 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»