Необхідність визначення механізму затвердження виробничих норм втрат і виходу спиртових дистилятів під час виготовлення, розливу, зберігання та транспортування виноробної продукції обговорили на позачерговій робочій групі з питань розвитку виноградарства та виноробства при Мінагрополітики. У засіданні взяли участь Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, представники Міністерства фінансів України та Державної податкової служби України, представники виноробних підприємств.
Тарас Висоцький наголосив, що питання визначення норм виробничих втрат виноробних напоїв потребує доопрацювання. Такі критерії мають бути чітко встановлені та погоджені Кабінетом Міністрів України, як це врегульовано, наприклад, при виробництві лікеро-горілчаних напоїв.
«Якщо підприємець вважає, що та чи інша втрата при виробництві виноробної продукції об'єктивна і немає сенсу на неї нараховувати акциз, то таку втрату потрібно внести до переліку норм та затвердити, щоб законодавчо врегулювати це питання. Йдеться про втрати під час технологічного процесу виробництва, в тому числі втрати при використанні допоміжної сировини: етикеток, пляшок та ковпачків», – сказав перший заступник Міністра агрополітики.
Учасники домовилися підготувати спільний проєкт документа із пропозицією переліку норм виробничих втрат.
Також під час зустрічі було обговорено питання плати за суборенду земельних ділянок, на яких розміщені багаторічні насадження, в контексті земельного та господарського законодавств.