• Посилання скопійовано

КМУ затвердив порядок перевірки документів щодо вантажу із насінням

За Порядком державний фітосанітарний інспектор має право перевірити відповідність інформації, зазначеної на етикетках, закріплених зовні на вантажі, з інформацією, зазначеною у документах, що супроводжують вантаж

КМУ затвердив порядок перевірки документів  щодо вантажу із насінням

Уряд своєю постановою від 19.01.2024 №53 затвердив новий Порядок проведення перевірки документів та інформації, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж із насінням і садивним матеріалом, дослідними та офіційними зразками насіння і садивного матеріалу, державним фітосанітарним інспектором під час здійснення фітосанітарного контролю.

Нею також встановлено, що на період воєнного стану в Україні та протягом 90 днів після його припинення ввезення на територію України садивного матеріалу сортів суспільного надбання та загальнопоширених сортів, щодо яких відсутні відомості в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, для закладення та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду, хмелю) здійснюється на підставі фітосанітарного сертифіката (фітосанітарного сертифіката на реекспорт), повідомлення про належність сорту, що ввозиться, до сортів суспільного надбання або загальнопоширених сортів, виданого Мінагрополітики відповідно до поданої заявки на сорт, та копії документа про якість садивного матеріалу.

Новий порядок визначає процедуру проведення перевірки документів та інформації, зазначеної у документах під час здійснення фітосанітарного контролю насіння і садивного матеріалу, зокрема за допомогою єдиного державного інформаційного вебпорталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі».

Державний фітосанітарний інспектор має право перевірити відповідність інформації, зазначеної на етикетках, закріплених зовні на вантажі, з інформацією, зазначеною у документах, що супроводжують вантаж.

Документи та інформація можуть надаватися в паперовій формі або за допомогою порталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі».

Інформація та відомості, відкриті для загального ознайомлення, суб'єктом господарювання не подаються.

У разі відсутності документів та інформації, передбачених цим Порядком, або невідповідності інформації, зазначеної на етикетках, закріплених зовні на вантажі, та інформації, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж, такий вантаж підлягає затриманню державним фітосанітарним інспектором до надання необхідних документів та інформації.

У разі неможливості надання документів та інформації державний фітосанітарний інспектор приймає рішення про повернення насіння і садивного матеріалу та/або зразків за межі території України.

Якщо буде візуально виявлено зараження вантажу регульованими шкідливими організмами або наявні ознаки зараження ними та ознаки пошкодження вантажу та/або транспортного засобу, в якому перебуває вантаж, проводиться фізична перевірка об'єктів регулювання, про що зазначається у полі «додаткова інформація» акта про результати перевірки документів та інформації, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж, складеного за встановленою формою.

За результатами перевірки державний фітосанітарний інспектор протягом доби складає у двох примірниках акт та вносить відповідну інформацію про результати прийнятого рішення до порталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі».

Один примірник акта надається суб'єкту господарювання, другий – залишається у державного фітосанітарного інспектора.

Також інспектор має право фіксувати проведення перевірки документів та інформації, передбачених цим Порядком, за допомогою засобів фото- або відеофіксації.

У Порядку також наведено перелік документів, на підставі яких здійснюється ввезення в Україну насіння та садивного матеріалу.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»