• Посилання скопійовано

Рада ухвалила у першому читанні підвищення до максимуму ввізних мит на імпорт низки товарів

Народні обранці хочуть захистити українських товаровиробників, підвищивши загороджувальні мита на ввезення аналогічних товарів імпортного виробництва. Зокрема, «під роздачу» потрапили квіти, лаки і фарби, хімічна продукція, електричні і механічні машини, устаткування. Ціна питання — близько 2 млрд грн.

Верховна Рада (ВР) України ухвалила у першому читанні підвищення ставок ввізного мита майже на 500 товарних позицій. Ставки буде підвищено до максимально можливого рівня, погодженого Україною зі Світовою організацією торгівлі (СОТ). Такий захід, на думку авторів ініціативи, потрібен для захисту вітчизняних виробників і поповнення держбюджету.

За прийняття за основу відповідного проекту поправок до Закону №9241-д «Про Митний тариф України», внесеного до парламенту групою народних депутатів від Партії Регіонів, проголосувало 230 карток народних депутатів при необхідному мінімуму 226.

Нагадаємо, що авторами законопроекту виступили голова профільного комітету Віталій Хомутинник і його колеги по фракції Андрій Пінчук, Василь Горбаль та Олег Царьов (усі — ПР).

«За результатами проведеного аналізу пільгових ставок Митного тарифу України виявлено понад 2,5 тис. ставок (23,3% від загальної кількості ставок), які є нижчими за рівень, встановлений зобов’язаннями України перед СОТ», — зазначається у пояснювальній записці до документа.

Автори наголошують, що внесли до нього товарні позиції, попит на які значною мірою задовольняється вітчизняними виробниками.

За їхніми розрахунками на основі статистики імпорту за 2011 рік, найбільш вагомі додаткові бюджетні надходження можливі за такими групами товарів: живі дерева та інші рослини, зрізані квіти і декоративна зелень (група 06), продукти органічної та неорганічної хімії (групи 28, 29), штукатурні матеріали, вапно, цемент (група 25).

У цьому переліку також барвники, пігменти, фарбувальні матеріали, замазки, лаки (група 32), пластмаси, полімерні матеріали та вироби з них, хімічна продукція (групи 38 і 39) і машини, обладнання і механічні пристрої, електричні машини, устаткування та їх частини (групи 84, 85).

«Щорічні додаткові надходження з ввізного мита в результаті підвищення розміру ставок ... можуть становити близько 2 млрд грн», — зазначається у пояснювальній записці до законопроекту.

 

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»