• Посилання скопійовано

Код УКТ ЗЕД для товару визначається за попереднім рішенням

Наша компанія планує імпортувати в Україну мережні камери відеоспостереження виробництва SONY. Для ціноутворення та планування витрат нам потрібно встановити, до якого коду УКТ ЗЕД належить цей товар, та визначитися зі ставкою мита, що сплачується при його імпорті. Для виключення помилки та суб’єктивного визначення коду товару та митної ставки ми хотіли б отримати письмові відповіді експертів щодо цих питань. 1. Який загальний порядок встановлення коду УКТ ЗЕД товару при митному оформленні імпорту в Україну та ставки мита? 2. Чи є в Україні експертна організація, письмові визначення якої щодо коду УКТ ЗЕД товару та ставки мита приймаються митними органами без зауважень та заперечень?

Класифікація товарів з митною метою здійснюється відповідно до статті 69 Митного кодексу України (далі — МКУ) згідно з вимогами за Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі — УКТЗЕД), яка є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України «Про Митний тариф України» від 05.04.2001 р. №2371-ІІІ (зі змінами та доповненнями), з урахуванням Основних правил інтерпретації УКТЗЕД та визначальних для класифікації характеристик товару.
З метою забезпечення єдиного тлумачення та застосування УКТЗЕД в Україні запроваджено Пояснення до УКТЗЕД, затверджені наказом Держмитслужби України від 30.12.2010 р. №1561 (зі змінами).
Згідно зі статтею 23 МКУ за письмовими зверненнями декларантів або уповноважених ними осіб митні органи приймають попередні рішення щодо застосування окремих положень законодавства України з питань державної митної справи. Такі рішення виносяться до початку переміщення товарів через митний кордон України.
Попереднє рішення є обов’язковим для виконання будь-яким митним органом.
Форма попереднього рішення та порядок його прийняття визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фінансів.
Попередні рішення можуть прийматися зокрема і з питань класифікації товарів (у т. ч. комплектних об’єктів, що постачаються у розібраному стані декількома партіями протягом тривалого періоду) згідно з УКТЗЕД.
Порядок прийняття попередніх рішень затверджено наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 р. №650 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 02.07.2012 р. за №1085/21397) «Про затвердження Порядку роботи відділу митних платежів, підрозділу митного оформлення митного органу та митного поста при вирішенні питань класифікації товарів, що переміщуються через митний кордон України».
Згідно з пунктом 8 статті 69 МКУ висновки інших органів, установ та організацій щодо визначення кодів товарів за УКТЗЕД при митному оформленні мають інформаційний або довідковий характер.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»