• Посилання скопійовано

Імпорт яєць — непроста справа

Ввезення бройлерного яйця з Угорщини — які документи потрібні та яка вартість?

Щодо документів, необхідних для митного контролю та оформлення товарів.
Відповідно до статті 194 Митного кодексу України (далі — Кодекс) у разі ввезення товарів на митну територію України декларант або уповноважена ним особа попередньо повідомляють митний орган, у зоні діяльності якого товари будуть надані для митного оформлення, про намір ввезти ці товари.
Під час надання митному органу попереднього повідомлення про намір здійснити переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України цьому митному органу надаються документи та/або відомості, у т. ч. засобами інформаційних технологій, передбачені частиною четвертою статті 335 цього Кодексу.
Згідно з частиною першою статті 197 Кодексу у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України та їх митне оформлення здійснюються митними органами на підставі отриманих з використанням засобів інформаційних технологій документів, які підтверджують дотримання зазначених обмежень, виданих державними органами, уповноваженими на здійснення відповідних контрольних функцій, іншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, якщо подання таких документів митним органам передбачено законами України.
Сертифікація та контроль за ввезенням імпортної сільгосппродукції здійснюються згідно з вимогами статті 4 Закону України «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції».
Документи і відомості, необхідні для митного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України, визначено у статті 335 Кодексу.
Перелік товарів, які підлягають державному контролю (у т. ч. у формі попереднього документального контролю) у разі переміщення їх через митний кордон України, затверджено постановою КМУ від 05.10.2011 р. №1031.
Згідно з цим Переліком у разі ввезення в Україну яйця птиці (зокрема, товари за кодами згідно з УКТЗЕД 0407 00, 0408) підлягають санітарно-епідеміологічному та ветеринарно-санітарному контролю.
Відповідно до роз’яснень наданих Держмитслужбою України листом від 14.06.2012 р. №11.1/2-16.3/6715-ЕП, до приведення нормативно-правових актів з питань здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю у відповідність до положень Кодексу підтвердженням проведення цього виду контролю вважається наявність, зокрема, ветеринарного свідоцтва форми Ф-1, яке видається Держветфітослужбою України, у разі ввезення товарів на митну територію України (крім транзиту територією України).
Згідно зі статтею 378 Кодексу пропуск на митну територію України товарів, що класифікуються у 1 — 24 групах УКТ ЗЕД та ввозяться громадянами для вільного обігу, в будь-яких обсягах не дозволяється.
У разі переміщення через митний кордон України товарів, які надходять на адресу підприємства, митне оформлення здійснюється у порядку, встановленому розділом VІІІ Кодексу.
Щодо визначення митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України.
Згідно зі статтею 49 Кодексу, митною вартістю товарів, які переміщуються через митний кордон України, є вартість товарів, що використовуються з митною метою, яка базується на ціні, що фактично сплачена або підлягає сплаті за ці товари.
Документи, які подаються до митного органу одночасно з митною декларацією для підтвердження заявленої митної вартості товарів, визначено у статті 53 Кодексу.
У разі якщо документи містять розбіжності, є ознаки підробки або не містять усіх даних відповідно до обраного декларантом методу визначення митної вартості, декларант або уповноважена ним особа на письмову вимогу митного органу зобов’язана подати додаткові документи.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»