• Посилання скопійовано

Використання Основних правил інтерпретації УКТЗЕД є обов’язковим при класифікації товарів

У пункті 6 форми звернення про прийняття попереднього рішення про класифікацію та кодування товару, яка затверджена наказом Мінфіну №650 від 30.05.2012 р., потрібно зазначити основне правило (правила) інтерпретації, які вважаються прийнятними стосовно до класифікації, що пропонується заявником. Що саме має бути зазначено у цьому пункті? Чи обов’язково заповнювати цей пункт звернення?

Класифікація товарів з митною метою здійснюється відповідно до статті 69 Митного кодексу України згідно з вимогами Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі — УКТЗЕД), яка є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України «Про Митний тариф України» від 05.04.2001 р. №2371-ІІІ (зі змінами та доповненнями), відповідно до Основних правил інтерпретації УКТЗЕД (далі — ОПІ) та визначальних для класифікації характеристик товару.
Структура та застосування УКТЗЕД представлені у статті 67 Митного кодексу України.
Згідно зі статтею 23 МКУ за письмовими зверненнями декларантів або уповноважених ними осіб митні органи приймають попередні рішення щодо застосування окремих положень законодавства України з питань державної митної справи. Такі рішення виносяться до початку переміщення товарів через митний кордон України.
Порядок прийняття попередніх рішень затверджено наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 р. №650 «Про затвердження Порядку роботи відділу митних платежів, підрозділу митного оформлення митного органу та митного поста при вирішенні питань класифікації товарів, що переміщуються через митний кордон України» (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 02.07.2012 р. за №1085/21397) (далі — Порядок).
Відповідно до п. 4 розділу ІІ Порядку з метою одержання ПРК декларант або уповноважена ним особа подає (надсилає) до митного органу письмове звернення про прийняття ПРК, у т. ч. комплектного об’єкта (далі — звернення) щодо одного найменування (артикула) товару за формою, наведеною у додатку 1 до Порядку.
Використання ОПІ дає можливість визначити код товару згідно з УКТЗЕД на підставі його характеристик (склад, призначення, форма упаковки тощо) і є обов’язковим при класифікації товарів.

На підставі: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»