• Посилання скопійовано

Митниця визначилася з контролем за перевізниками

Лист ДМСУ від 09.01.2013 р. №12/2-12.1/123-ЕП

Митниця визначилася з контролем за перевізниками

 З 05.01.2013 р. набрав чинності Закон від 20.11.2012 р. №5502-VI, яким на митні органи України у пунктах пропуску через державний кордон України покладено функції здійснення документального контролю за дотриманням автомобільними перевізниками законодавства України щодо міжнародних автомобільних перевезень щодо забезпечення:

- контролю наявності у перевізників дозвільних документів на виконання перевезень;

- габаритно-вагового контролю транспортних засобів;

- контролю за дотриманням перевізниками правил перевезення небезпечних вантажів;

- контролю внесення (нарахування) перевізниками-нерезидентами платежів за проїзд автомобільними дорогами України;

- контролю сплати перевізниками штрафів чи виконання приписів органів контролю;

- ведення обліку автомобільних транспортних засобів, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом.

Причому загальне держрегулювання діяльності автотранспорту здійснює КМУ, а нормативно-правове регулювання забезпечує центральний орган виконавчої влади у сфері автомобільного транспорту (наразі це Міністерство інфраструктури України, Указ Президента від 12.05.2011 р. №581/2011).

Проте досі жодних нормативних документів ми так і не отримали.

Тож ДМСУ спочатку Листом від 04.01.2013 р. №12/2-12.1/75-ЕП надала порядок дій митних органів щодо здійснення такого контролю (Лист відкликано), а пізніше — Методику здійснення документального контролю автоперевізників у пунктах пропуску через державний кордон (Лист ДМСУ від 09.01.2013 р. №12/2-12.1/123-ЕП зі змінами, внесеними Листом ДМСУ від 29.01.2013 р. №12/2-12.1/359-ЕП).

Так, сам порядок міститиме такі види контролю:

1. Контроль наявності дозвільних документів на виконання перевезень (перевірятимуть дозволи на перевезення пасажирів та строк їхньої дії).

2. Габаритно-ваговий контроль транспортних засобів (у разі перевезення вантажів з перевищенням габаритних і/або вагових обмежень, але якщо таке перевищення становить менше 7% над визначеними законодавством обмеженнями, дозволу не вимагатимуть).

3. Контроль за дотриманням перевізниками правил перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ).

4. Контроль внесення (нарахування) перевізниками-нерезидентами платежів за проїзд автомобільними дорогами України. До Листа додано також Довідкову таблицю по нарахуванню плати за проїзд автомобільними дорогами України (за кожний кілометр проїзду) та АТЗ іноземних країн, що виконують перевезення вантажів або пасажирів територією України (дод.1 до Листа ДМСУ від 09.01.2013 р. №12/2-12.1/123-ЕП).

5. Контроль сплати перевізниками штрафів чи виконання приписів органів контролю.

6. Облік автомобільних транспортних засобів, що здійснюють міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів.

Довідково. Офіційна веб-сторінка Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті — uti.gov.ua.

1. Адреси місцезнаходження територіальних управлінь Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті: Головна сторінка - Структура інспекції - Територіальні управління.

2. Адреси місцезнаходження пунктів видачі дозволів Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті: Головна сторінка - Діяльність - Адміністративні послуги - Дозвільні документи.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»