• Посилання скопійовано

Як працює нова автоматизована система управління ризиками на митниці?

За 21 день 2019 року завдяки системі АСАУР до бюджету перераховано близько 20 млн гривень

Як працює нова автоматизована система управління ризиками на митниці?

ДФСУ розповідає, що застосування автоматизованої системи аналізу та управління ризиками дозволяє зупинити митне оформлення товарів за ризиковими деклараціями, а отже упередити недонадходження до бюджету платежів. Так, лише за 21 день поточного року за рахунок застосування АСАУР до бюджету вже перераховано близько 20 млн грн. Це суми, які були нараховані в результаті коригування митної вартості товарів, країни походження та класифікації товарів. Про це розповів в.о. директора Департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання ДФС Андрій Войцещук.

За його словами, автоматизована система аналізу та управління ризиками застосовується як один з механізмів контролю за правильністю визначення митної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон України.

Відповідно до МКУ, декларант або уповноважена ним особа, які заявляють митну вартість товару, зобов’язані подавати достовірні відомості про визначення митної вартості, які повинні базуватися на об’єктивних, документально підтверджених даних, що піддаються обчисленню.

Відповідно до Угоди про СОТ, до якої приєдналася Україна, кожна країна зберігає за собою право встановлювати власну систему контролю за правильністю визначення митної вартості товарів.

Застосування АСАУР дозволяє здійснювати автоматичний відбір митних декларацій або переміщень товарів, транспортних засобів, осіб через кордон, по яких необхідно посилити митний контроль, генерувати перелік митних формальностей та фіксувати інформацію, внесену посадовими особами митниць за результатами митних формальностей.

Спрацювання профілю ризику є підставою для поглибленого вивчення документів та відомостей, зазначених в них, обставин зовнішньоекономічної операції із прийняттям управлінського рішення на відповідному рівні.

«ДФС постійно здійснює профілювання системи АСАУР для якісного виконання органами ДФС форм митного контролю, ефективної протидії порушенням митного законодавства, забезпечення повноти оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України. Також цей процес  проводиться з метою встановлення відповідності підходів у профілюванні ризиків нормам митного законодавства країн ЄС, міжнародним конвенціям», – розповів Андрій Войцещук.

Як зазначив посадовець, актуалізація і перегляд відповідних профілів АСАУР здійснюється за напрямами достовірності декларування, класифікації товарів, країни їх походження та повноти оподаткування.

Застосування відповідних генеруючих профілів АСАУР сприяє виконанню митниками безпекової функції за рахунок ідентифікації товарів, що переміщуються через митний кордон України. Крім того, через контроль зовнішньоекономічних операцій забезпечується захист економічних інтересів України, здійснюється імплементація митного законодавства України до норм міжнародного права та прискорення товарообігу зовнішньої торгівлі України.

До того ж за рахунок припинення схем незаконного переміщення товарів через митний кордон України збільшуються надходження зі сплати митних платежів до державного бюджету України.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»