• Посилання скопійовано

Уряд затвердив Порядок часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами

Експортер, застрахувавши експортний кредит в Експортно-кредитному агентстві (ЕКА), зможе розраховувати на компенсацію за нараховані та сплачені у поточному році відсотки

Уряд затвердив Порядок часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами

Міністерство економіки України повідомляє, що Уряд затвердив Порядок часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами. Рішення було ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів України 23 серпня.

Експортер, застрахувавши експортний кредит в Експортно-кредитному агентстві (ЕКА), зможе розраховувати на компенсацію за нараховані та сплачені у поточному році відсотки.

Під компенсацію підпадатимуть короткострокові, середньострокові та довгострокові договори на поповнення обігових коштів, придбання обладнання, виконання умов зовнішньоекономічного контракту, будівництва та реконструкції виробничих об’єктів.

Позичальник має відповідати наступним вимогам:

  • бути ФОПом або юрособою;
  • бути зареєстрованим на території України (крім тимчасово окупованих територій);
  • не мати відкритих справ про банкрутство та не перебувати в стадії ліквідації.

Держава буде частково компенсувати ставку за експортними кредитами, які беруться на строк 2-12 років та складають не більше 85% суми зовнішньоекономічного контракту.

У разі порушення позичальником строків виплати відсотків більше ніж на 15 днів компенсацію тимчасово призупинять.

«Україна будує експортно орієнтовану економіку і тому підтримка експортерів є одним з пріоритетів Уряду. Ми допоможемо нашим виробникам збільшити обсяги вивозу товарів за кордон, вийти на нові ринки і бути там конкурентоздатними. В свою чергу, держава отримає зростання валютної виручки для підтримки макроекономічної стабільності. Трансформувавши Експортно-кредитне агентство в дієвий інструмент стимулювання і нарощування українського експорту, очікуємо вже найближчим часом відчутних позитивних результатів», – відзначила Перший віцепрем'єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Нагадаємо, що Експортно-кредитне агентство з початку дії програми портфельного страхування передекспортного фінансування вже підтримало контракти на суму 188 мільйонів гривень.

Наразі кредити під страхування ЕКА українські підприємці можуть оформити в АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк» та АТ «Укрексімбанк». Також невдовзі таку послугу надаватиме АТ «Таскомбанк».

Джерело: Міністерство економіки України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»