• Посилання скопійовано

З 14 березня діє оновлений порядок роботи митниць при вирішенні питань класифікації товарів

За новим наказом Мінфіну окрім «нових» товарів, які ще не імпортувалися в Україну, підприємство також має право отримати рішення щодо зобов’язуючої інформації щодо товарів, митне оформлення яких вже здійснювалося

З 14 березня діє оновлений порядок роботи митниць при вирішенні питань класифікації товарів

Для практичної реалізації системи прийняття рішень щодо зобов’язуючої інформації на основі практики ЄС Мінфіном прийнято наказ від 23.12.2022 №455 «Про затвердження Порядку прийняття та оприлюднення рішень щодо зобов’язуючої інформації, розгляду звернення підприємства про продовження строку використання рішення щодо зобов’язуючої інформації, відшкодування коштів за проведення досліджень (аналізів, експертиз) проб (зразків) товарів для прийняття митним органом рішень щодо зобов’язуючої інформації та внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України».

Наказом затверджується, зокрема, порядок:

  • прийняття рішень щодо зобов’язуючої інформації з питань класифікації товарів та визначення країни походження товарів, у тому числі форми заяв та рішень;
  • продовження строку використання таких рішень;
  • дослідження (аналізу, експертизи) проб (зразків) товарів для прийняття митним органом рішень.

Також у зв’язку із запровадженням рішень щодо зобов’язуючої інформації з питань класифікації товарів оновлено порядок роботи митних органів при вирішенні питань класифікації товарів, що переміщуються через митний кордон України.

Рішення щодо зобов’язуючої інформації, строк дії яких складає 3 роки (з можливістю подальшого продовження), гарантують бізнесу правову визначеність та незмінність позиції митних органів щодо класифікації товарів або визначення країни походження таких товарів.

Це сприятиме підвищенню рівня прогнозованості та передбачуваності ведення зовнішньоекономічної діяльності, у тому числі надає можливість бізнесу заздалегідь володіти інформацією про рівень ввізного мита, яким оподатковуватиметься товар при імпорті.

Окрім «нових» товарів, які ще не імпортувалися в Україну, підприємство також має право отримати рішення щодо зобов’язуючої інформації щодо товарів, митне оформлення яких вже здійснювалося. Наявність рішення митних органів щодо класифікації товарів не є підставою для відмови у прийнятті рішення щодо зобов’язуючої інформації з питань класифікації товарів. При цьому, після прийняття рішення щодо зобов’язуючої інформації воно є обов’язковим для виконання як підприємством, так і митним органом.

Водночас, у разі якщо митний орган скасовує надане ним рішення щодо зобов’язуючої інформації у зв’язку із внесенням змін до законодавства, підприємство може звернутися до митниці та отримати право користуватися таким рішенням ще на строк до 6 місяці. Це дозволить підприємству завершити зовнішньоекономічні операції на тих умовах, що були визначені у скасованому рішенні.

24 лютого 2023 року наказ зареєстровано Міністерством юстиції України та набирає чинності з дня його офіційного опублікування. 

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»