• Посилання скопійовано

ЄС остаточно схвалив «торговельний безвіз» для України

За словами Шмигаля, Європейський Союз остаточно схвалив продовження «торговельного безвізу» з Україною ще на рік. Докладніше про це - у новині

ЄС остаточно схвалив «торговельний безвіз» для України

Раніше ми писали, що ключові інститути Європейського Союзу погодили продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік. Рішення передбачає опцію обмежень. Зокрема, продовження вільної торгівлі з Україною до червня 2025 року було підтримано Радою ЄС, Єврокомісією та Європарламентом.

А 13 травня зʼявився пост у Телеграм-каналі Шмигаля. У ньому наголошено: «ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України.

Це безмитна та безквотна торгівля ще на рік. Важлива підтримка для наших виробників, експорту та економіки. Продовжуємо інтеграцію до ЄС у прискореному темпі».

 

Подробиці від Мінекономіки

Рада ЄС остаточно схвалила продовження ще на 12 місяців режиму безмитної торгівлі для України. Режим розпочав діяти у червні 2022 року і тепер застосовуватиметься до червня 2025 року. Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

«Це надзвичайно важливий аспект політичної підтримки для України попри усю чутливість питання торгівлі аграрною продукцією. Більша частина українських товарів експортуються до ЄС без обмежень на підставі Угоди про асоціацію. Зокрема, всі промислові товари вже не обкладаються митом. Автономні торгові преференції ЄС стосуються аграрних товарів, які не були повністю лібералізовані в Угоді. Це 36 категорій товарів, на які були передбачені тарифні квоти, а також товари, до яких застосовується система вхідних цін. З червня 2022 року ці обмеження зняті й тепер повна свобода торгівлі діятиме до червня 2025 року», – пояснила Юлія Свириденко.

Також автономні торгові преференції ЄС передбачають, що не застосовуватимуться антидемпінгові та захисні заходи для металургійної продукції.

Водночас різка зміна торговельних потоків між Україною та ЄС, зокрема різке збільшення торгівлі окремими товарами через сусідні держави-члени ЄС, призвели до цілої низки негативних рішень, зокрема до блокування кордону.

«Вже тривалий час ми працюємо і з урядами сусідніх держав, і з інституціями ЄС щодо усунення цих явищ. Як реакція на них – у Регламенті ЄС щодо продовження автономних торгових преференцій містяться положення щодо особливих захисних заходів, зокрема й автоматичні заходи щодо кукурудзи, мʼяса птиці, цукру, вівса та круп. Найголовніше полягає в тому, що й Україна, і ЄС погодили, що це продовження автономних торгових преференцій буде останнім, і до літа наступного року сторони оновлять Угоду про асоціацію таким чином, щоб встановити передбачувані умови торгівлі на період до вступу в ЄС», – розповіла Юлія Свириденко.

За її словами, такі переговори стосуватимуться не лише мит на ті аграрні товари, які ще не лібералізовані, але і виробничих стандартів, таким чином, щоб зняти упередження щодо української продукції. Також Уряд намагатиметься досягти зняття усіх тимчасових заходів, яких вжили сусідні держави-члени ЄС та Україна і які суперечать логіці відкритої торгівлі між нами.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»