• Посилання скопійовано

Нацбанк поки що не може збільшити строки повернення експортної виручки по різних галузях

Як зазначив голова НБУ А. Пишний, Нацбанк наразі не має змоги пом’якшувати капітальні обмеження та одночасно розширювати терміни повернення експортної виручки, на чому наполягають представники бізнесу

Нацбанк поки що не може збільшити строки повернення експортної виручки по різних галузях

Нацбанк поки що не вбачає достатніх підстав для збільшення строків повернення експортної виручки по різних галузях. Зі слів Н. Южаніної, про це заявив голова НБУ А. Пишний за результатами зустрічі з Американською торговельною палатою в Україні та Європейською бізнес-асоціацією.

«За останній місяць ми отримали низку запитів на суттєве збільшення строків повернення експортної виручки по різних галузях, але ми поки що не вбачаємо достатніх підстав для цього. НБУ не має змоги пом’якшувати капітальні обмеження та одночасно розширювати терміни повернення експортної виручки», - зазначив він.

За його даними, після скорочення строку повернення експортної виручки у листопаді 2023 року для аграрної продукції до 90 днів сальдо надходжень за операціями з нерезидентами за I квартал 2024 року було позитивним і в середньому становило 134 млн дол. США на місяць. 

Натомість у ІІ півріччі 2023 році воно було від’ємним (у середньому -1,3 млрд дол. США на місяць).

А. Пишний зауважив, що, враховуючи все це, запити про збільшення граничних строків розрахунків за аграрною продукцією до 180 днів, а тим паче до 360 днів за окремими галузями, мають бути переглянуті й узгоджені з нашими можливостями та пріоритетами.

І, звісно, вкотре згадав про забезпечення макрофінансової стабільності.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»