• Посилання скопійовано

Подання форми №20-ОПП є обов’язковим для всіх платників податків

Зобов’язання щодо повідомлення органів державної податкової служби про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, передбачені п. 63.3 статті 63 Податкового кодексу України (далі — ПК) та розділом VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. №1588, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 р. за №1562/20300 (далі — Порядок №1588).

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП (додаток 11 до Порядку №1588) повинні подавати всі платники податків — як юридичні, так і фізичні особи — підприємці в разі наявності, виникнення або зміни типу об’єкта оподаткування. Під типом об’єкта оподаткування розуміється об’єкт (місце), де платник податків провадить діяльність. Це можуть бути об’єкти нерухомого майна (офіси, виробничі приміщення тощо), об’єкти рухомого майна, об’єкти, що використовуються для виїзного проведення діяльності (наприклад, виїзна торгівля). Основною метою запровадження форми №20-ОПП є отримання від платників податків інформації про всі наявні в них об’єкти майна, їх місцезнаходження, переміщення та стан, у якому вони фактично перебувають (використовуються, тимчасово не використовуються, не використовуються тощо).

Оскільки форму №20-ОПП запроваджено з 14.01.2011 р., то відповідна форма з інформацією про новостворені об’єкти (тобто створені після 14.01.2011 р.) подається до органу Державної податкової служби за місцезнаходженням такого об’єкта протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття такого об’єкта або зміни його місцезнаходження. Строк подання форми №20-ОПП з інформацією про об’єкти, які створені до 14.01.2011 р., не визначено. Однак оскільки її подання є обов’язковим для всіх платників, у тому числі для приватних підприємців та бюджетних установ, і за неподання передбачено штрафні санкції, які можуть бути нараховані під час документальної перевірки, то суб’єкти господарювання зобов’язані подати зазначену форму з відміткою про первинне надання інформації про об’єкти оподаткування. У подальшому інформація про об’єкти оподаткування має надаватись у разі внесення змін до раніше наданих відомостей про такі об’єкти або в разі створення чи відкриття нового об’єкта.

Додатково повідомляємо, що рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу ДПС України в розділі: «Консультаційний центр» «Навігатор платника податків» «Типи об’єктів оподаткування».

Таким чином, якщо у Вашій господарської діяльності використовуються об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, Вам слід подати форму №20-ОПП до органів ДПС за місцем їх розташування.

Від редакції «Дебету-Кредиту»: щодо подання форми №20-ОПП радимо ознайомитися також з іншими роз’ясненнями, перелік яких можна знайти тут

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»