• Посилання скопійовано

Затверджено Порядок надання документів великими платниками податків в електронній формі

Наказ Мінфіну від 07.11.2011 р. №1393 «Про затвердження Порядку надання документів великого платника податків в електронній формі», набере чинності з дня офіційного опублікування

Мінфін затвердив Порядок надання документів великого платника податків в електронній формі при проведенні документальної перевірки.

Порядок визначає загальні принципи організації інформаційного обміну під час подання великими платниками податків податкової інформації в електронній формі до органів ДПСУ при проведенні документальної перевірки.

Порядок поширюється на ДПСУ та її територіальні органи, платників податків, яких включено до Реєстру великих платників податків.

Для подання електронних документів ВПП до органів ДПС, що проводять перевірку, платник повинен мати:

- програмне забезпечення з ведення бухобліку для формування електронних документів ВПП у затвердженому форматі;

- доступ до мережі Інтернет та можливість відправлення/приймання електронних повідомлень по електронній пошті;

- надійний засіб ЕЦП для накладання/перевірки ЕЦП та направленого шифрування електронного документа ВПП;

- отримані в будь-якому включеному до системи подання податкових документів в електронному вигляді акредитованому центрі сертифікації ключів посилені сертифікати відкритих ключів посадових осіб юрособи, що мають право підпису (керівника, бухгалтера) та печатку юрособи.

Платник зобов’язаний надати посадовим (службовим) особам органів ДПС у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки. Такий обов’язок виникає у платника після початку перевірки.

ВПП має надати електронні документи ВПП не пізніше робочого дня, наступного за днем початку документальної виїзної планової, позапланової перевірки, документальної невиїзної перевірки.

Формування електронного документа ВПП завершується накладанням ЕЦП посадових осіб ВПП у такому порядку: першим — ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера) або ЕЦП керівника; другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки ВПП. Після чого ВПП здійснює зашифрування електронного документа ВПП.

Електронні документи ВПП надаються до ДПС особисто відповідальною особою ВПП на електронних носіях або засобами телекомунікаційного зв’язку (за наявності технічної можливості) з описом вкладених документів.

Підтвердженням отримання ДПС електронних документів ВПП є повідомлення, яке надається відповідальній особі платника або направляється платнику у вигляді електронного документа засобами телекомунікаційного зв’язку. У разі неодержання від ДПС протягом 2 р.д. повідомлення про прийняття і реєстрацію або про відхилення електронного документа ВПП відправник має вжити додаткових заходів з використанням інших засобів зв’язку для одержання від адресата відповідного повідомлення.

У разі одержання від органу ДПС повідомлення про відхилення електронного документа ВПП відправник вживає заходів для усунення причин відхилення і забезпечення повторного відправлення цього документа. Підтвердження факту одержання від ДПС повідомлення щодо електронного документа ВПП не здійснюється.

У разі виникнення у посадових осіб органу ДПС під час проведення перевірки необхідності у розгляді і дослідженні документів ВПП, не наданих платником, платник зобов’язаний забезпечити доступ посадових осіб ДПС до документів ВПП за місцезнаходженням платника та його підрозділів (при документальних виїзних перевірок) або додатково надати документи ВПП на вимогу ДПС, що належать чи пов’язані з предметом перевірки.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»