• Посилання скопійовано

У податковій доведеться відзвітувати про банківські рахунки

Крім власних доходів, громадяни відзвітують у податковій про банківські рахунки та добробут членів сім’ї

У 2012 році українцям належить уперше заповнювати нову форму податкової декларації, яку Мінфін затвердив у листопаді 2011. Оновлений звіт про сплату прибуткового податку матиме низку нововведень. Платник податків зобов’язаний зазначати відомості про володіння нерухомістю, землею, цінними паперами і про стан своїх банківський рахунків, а також інформацію про кредити і пенсійні рахунки, чого раніше не потрібно було деталізувати. Про це ЛІГАБізнесІнформ розповіла Анастасія Гуменюк, адвокат, партнер юридичного бюро Деревянчук і Партнери.

Однією з важливих змін стало продовження терміну подання декларації. «Фізичні особи повинні подати декларацію до 1 травня 2012 року, а заплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій декларації, — до 1 серпня 2012 року», — роз′яснює Анастасія Гуменюк.

Разом зі збільшенням кількості розділів, ДПА збільшила і складність заповнення податкової декларації. Декларація складається з десяти розділів, які подаються на двох двосторонніх листах формату А4, і десяти додатків до декларації.

Розділи I — VI декларації та додатки до декларації (крім додатка 9) заповнюють усі платники податків. Розділи VII — X декларації та додаток 9 до декларації заповнюють лише окремі категорії громадян, які відповідно до закону зобов’язані відображати у ній відомості про доходи, майнове положення, витрати, зобов’язання фінансового характеру, інформацію щодо зазначених відомостей членів сім’ї у випадках та обсягах, визначених законом.

Показники у розділах II — VI декларації та додатках до неї (крім додатка 9) заповнюються у гривнах з копійками, а показники у розділах VII — X і додатка 9 — округляються до гривні без копійок за загальновстановленими правилами», — роз’яснює нюанси заповнення нової податкової декларації експерт.

Також громадянин зобов’язаний сплатити податок з доходу, отриманого з-за кордону. Ця вимога не стосується грошових переказів на карту від близьких родичів із зарубіжжя. Також громадянин зобов’язаний повідомити про операції з нерухомістю, інвестиційними активами й отриманий спадок.

З’явився обов’язок розкривати дані про добробут членів своєї сім’ї тим особам, які мали порушення законодавства про протидію відмиванню та легалізації доходів.

«Обов’язок платника податків з подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи: виключно від податкових агентів; від операцій купівлі-продажу (міни) майна, дарування, при нотаріальному завіренні яких був сплачений податок; у вигляді об’єктів успадкування, які оподатковуються за нульовою ставкою», — зазначає юрист.

Також звільнені від обов’язку подання декларації, незалежно від виду та суми отриманих доходів, неповнолітні або недієздатні особи, особи, які перебувають під арештом, у розшуку або на терміновій військовій службі, а також в інших передбачених Податковим кодексом випадках.

За неподання декларації або включення до неї недостовірних даних про суму отриманих доходів, понесені витрати, якщо такі дії спричинили заниження суми оподатковуваного доходу, на фізособу може бути накладено штраф у розмірі 25% від різниці між заниженою сумою податкового зобов’язання та сумою, визначеною податковим органом. Крім того, за ці самі дії фізособа може бути притягнута і до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу в розмірі від 51 до 136 гривень.

При затримці до 30 календарних днів включно накладається штраф у розмірі 10% від погашеної суми податкового боргу, при затримці понад 30 календарних днів — у розмірі 20% від погашеної суми податкового зобов’язання, резюмує юрист.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь