• Посилання скопійовано

Отримання іноземцем облікової картки у ДПС

На офіційну електронну адресу ДПС у Львівській області надійшло запитання від громадянина Республіки Польща, який планує купити приватний будинок в Україні. Як отримати іноземцю облікову картку, необхідну для оформлення договору купівлі-продажу об’єкта нерухомості?

Державна податкова служба у Львівській області, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI (далі — ПКУ), в межах компетенції повідомляє таке.

Відповідно до ст. 657 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) продаж об’єкта нерухомості, а також земельної ділянки супроводжується укладанням договору купівлі-продажу, який обов’язково має бути складено у письмовій формі. До того ж договір купівлі продажу об’єкта нерухомості чи земельної ділянки підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації, про що прямо сказано в тій же статті ЦКУ.

Крім того, згідно з Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затвердженим наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. №954, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2010 р. за №1388/18683, фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка фізичної особи — платника податків (далі — Облікова картка) та яка не включена до Державного реєстру, зобов’язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному органу ДПС Облікову картку за ф. №1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу та містить необхідні для реєстрації реквізити, а саме: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство.

Іноземці та особи без громадянства для реєстрації додають до Облікової картки документ, що посвідчує особу, та засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад українською мовою цього документа.

Фізична особа подає Облікову картку до органу ДПС за своїм місцем проживання, а фізична особа, яка не має постійного місця проживання в Україні, — до органу ДПС за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування.

Фізичні особи — іноземці та особи без громадянства подають Облікову картку до органів ДПС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Реєстрація іноземців та осіб без громадянства здійснюється після виконання вимог Правил в’їзду іноземців та осіб без громадянства до України, їхнього виїзду з України і транзитного проїзду через її територію, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.95 р. №1074 (зі змінами).

Облікова картка фізичної особи може бути подана через законного представника чи уповноважену особу за наявності паспортного документа цієї особи та паспортного документа або його ксерокопії (з чітким зображенням) фізичної особи, яка реєструється, а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку, на проведення реєстрації фізичної особи у Державному реєстрі. Для реєстрації іноземців та осіб без громадянства додатково подається засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад українською мовою паспортного документа іноземця чи особи без громадянства.

Реєстрація фізичної особи у Державному реєстрі здійснюється протягом 10-ти робочих днів від дня подання до відповідного органу ДПС Облікової картки.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»