• Посилання скопійовано

«Гаряча лінія» - на допомогу платникам податків

Нещодавно на запитання платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідав начальник відділу оподаткування юридичних осіб Золочівської МДПІ Москаль Роман Ярославович. Надаємо найбільш актуальні запитання, які цікавили платників:

- Скажіть будь ласка, який термін сплати єдиного податку юридичною особою?

- Відповідно до п.295.3 ст.295 Податкового кодексу України платники єдиного податку четвертої групи (юридичні особи) сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал. Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси.

- Скажіть будь ласка, що є датою отримання доходу для платника єдиного податку-юридичної особи?

- Відповідно до п.292.6 ст.292 Податкового кодексу України датою отримання доходу є дата надходження коштів на поточний рахунок (у касу) платника єдиного податку, дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, дата фактичного отримання платником єдиного податку безоплатно одержаних товарів (робіт, послуг).

- Чи зобов’язані платники єдиного податку сплачувати податки при ввезенні товарів на територію України?

- Згідно з п.297.2 ст.297 Податкового кодексу України (із змінами та доповненнями) у разі ввезення товарів на митну територію України податки і збори та митні платежі сплачуються платником єдиного податку на загальних підставах відповідно до закону.

- Чи є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) юридичною особою - платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента?

- Відповідно до п. 292.10 ст. 292 Податкового кодексу України не є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента.

- Чи потрібно вести книгу обліку доходів витрат платникам єдиного податку четвертої групи?

- Для ведення обліку і складання звітності платники єдиного податку четвертої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пункту 44.2 статті 44 Податкового кодексу України.

Податковим кодексом не передбачено ведення книги обліку доходів і витрат юридичними особами – платниками єдиного податку.

- Чи підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку на додану вартість платники єдиного податку третьої і четвертої групи за ставкою 5 відсотків при перевищенні обсягів постачання товарів/послуг за останні 12 календарних місяців 300 тис. гривень?

- При перевищенні сукупних обсягів постачання товарів/послуг за останні 12 календарних місяців 300 тис. грн. платники єдиного податку третьої і четвертої груп, що застосовують ставку 5 відсотків, обов’язковій реєстрації як платники податку на додану вартість не підлягають.

- Чи є платниками земельного податку юридичні особи, що перебувають на спрощеній системі оподаткування?

- Відповідно до п.297.1 ст.297 Податкового кодексу України платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження господарської діяльності.

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»