• Посилання скопійовано

Податкові пільги для підприємств, які працюють на ЧАЕС

У ДПС України відбулася робоча зустріч представників Державного агентства з управління зоною відчуження та Державної податкової служби України щодо порядку пільгового оподаткування операцій, що здійснюються в рамках проектів міжнародної технічної допомоги.

Під час зустрічі зазначалося, що зв’язку із внесенням змін до постанови КМУ від 15.02.2002 р. №153, якою затверджено Порядок залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, скасовано спільні накази Мінекономрозвиту та ДПС України, якими визначалися механізми підтвердження права платників податків на застосування пільг при здійсненні операцій у рамках проектів міжнародної технічної допомоги шляхом видачі довідок-підтверджень.

Натомість як документи, які підтверджують право на застосування податкових пільг, Порядком визначено Реєстраційну картку проекту (програми) та План закупівлі товарів, робіт і послуг, що придбаваються за кошти міжнародної технічної допомоги. Проте впровадження зазначених документів не дає можливості ефективно застосовувати податкові пільги, встановлені законодавством та міжнародними договорами України, а змінений механізм застосування таких пільг викликав нарікання як з боку платників податків -- українських підрядників, так і міжнародних організацій (донорів) та виконавців.

Основною перепоною для реалізації проектів міжнародної технічної допомоги в частині пільгового оподаткування визнано відсутність чіткого та однозначного підтвердження пільг для українських підрядників та, за певних умов (особливо при виконанні складних та масштабних проектів) -- неможливість складання Планів закупівель товарів, робіт і послуг.

За підсумками робочої зустрічі були підготовлені конкретні пропозиції щодо врегулювання цього питання, зокрема щодо скасування Плану закупівлі товарів, робіт і послуг, та запровадження надання реципієнтами Звітів щодо здійснення поставок товарів, робіт і послуг, що придбаваються за кошти міжнародної технічної допомоги у пільговому режимі оподаткування.

Відповідного листа з пропозиціями направлено на доопрацювання до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»