• Посилання скопійовано

Нюанси оподаткування продажу автомобіля, який належить фізособі-"єдиннику"

Податківці роз'яснили порядок оподаткування продажу автомобіля, який належить фізособі - платнику єдиного податку

Нюанси оподаткування продажу автомобіля, який належить фізособі-"єдиннику"

У листі від 10.11.2016 р. №7430/В/26-15-13-02-15 ДФС у м. Києві нагадує, що згідно з пп. 1 п. 292.1 ПКУ доходом підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом звітного періоду:

- в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);

- матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3 ПКУ. 

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Саме на підставі пп. 1 п. 292.1 ПКУ доходи фізособи - підприємця від продажу рухомого майна не включаються до доходу фізособи - підприємця на єдиному податку та оподатковуються у загальновстановленому порядку, відповідно до розділу IV ПКУ.

Зокрема, дохід від продажу рухомого майна фізособи оподатковується відповідно до ст. 173 ПКУ.

Як відомо, перший продаж авто у звітному році звільняється від оподаткування ПДФО. Продаж другого та інших автомобілів в цьому ж році обкладається ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. Про це також читайте тут>> 

Але у коментованому листі податківці зробили дивний висновок: «якщо продаж автомобілів носить систематичний характер, така діяльність фізичної особи є підприємницькою та повинна здійснюватися на загальній системі оподаткування відповідно до статті 177 ПКУ». При цьому податківці не пояснюють, що таке систематичний характер продажу. Немає визначення цього терміну і в ПКУ. 

Навіть, якщо вважати, що систематичний характер доводить неодноразова продаж товарів протягом календарного року, ми не можемо погодитися із таким висновком ДФС, і ось чому. 

У звичайному випадку дохід від систематичного продажу товарів має оподатковуватися єдиним податком, якщо фізособа-підприємець на момент такого продажу перебуває на спрощеній системі. Це правило застосовується щодо будь-яких товарів, продаж яких дозволено здійснювати платникам єдиного податку. 

Що стосується систематичного продажу автомобілів, які є підакцизними товарами, то  при здійсненні такої діяльності на підприємця чекають наслідки у вигляді переходу на загальну систему оподаткування. Адже займатися продажем підакцизних товарів "єдинникам" заборонено.

Нагадаємо, що згідно з пп. 5 пп. 298.2.3 ПКУ у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, такий платник єдиного податку повинен перейти на сплату податку на прибуток з першого числа місяця, наступного за звітним періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Але і в цьому випадку, дохід від продажу таких автомобілів, отриманий в останньому звітному періоді перебування на спрощеній системі оподаткування,  має оподатковуватися саме єдиним податком за ставкою 15% (п. 293.4 ПКУ).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»